dilluns, 30 d’abril del 2018

Els perifèrics d'entrada i de sortida

Bon dia, bona tarda o bona nit!

L'altre dia vàrem treballar amb el processador de text tot repassant el tema dels perifèrics de l'ordinador. D'aquesta manera assolirem 3 objectius alhora, agafar pràctica amb el processador de text, repassar el temari més elemental i obtenir uns apunts que us serviran més endavant per estudiar de cara a la prova.

Aquesta vegada no faré una entrada massa extensa ja que tot són temes coneguts, però si deixaré les indicacions per continuar amb aquest exercici a casa o a classe. Recordeu que no es tracta d'una competició i que cadascun de vosaltres ha de progressar al seu ritme.

En primer lloc, us deixo aquestes imatges que us podeu descarregar amb els diferents perifèrics de l'ordinador. 











La nostra tasca serà elaborar un document de text on expliquem com es classifiquen aquests dispositius i una mica en què consisteix cadascun d'ells.

Us exposo breument aquesta part teòrica i passem després a seguir els passos per tal que el document quedi tal i com ho exigeix aquesta pràctica.

Els perifèrics

Classifiquem els dispositius perifèrics segons quin paper realitzen envers la informació en un Sistema Informàtic. N'hi ha que serveixen per introduir informació al Sistema. Aquests s'anomenen perifèrics d'entrada:

  • el teclat
  • el ratolí
  • el micròfon
  • la càmera web
  • l'escàner
  • ...
D'altres serveixen per mostrar la informació elaborada. Els anomenem perifèrics de sortida:
  • el monitor
  • els altaveus
  • la impressora
  • ...
També hi ha perifèrics que realitzen totes dues tasques ja que tant poden introduir com extreure informació del Sistema:
  • la impressora amb escàner incorporat
  • el llapis de memòria o pendrive



Important!

Recordeu! La diferència entre un Editor de text i un processador de text és que el segon ens permet, no només, combinar imatges i text, sinó que, a més, ens permet realitzar un tractament del text més profund. Per exemple, permet disposar el text en columnes, delimitar els marges de la pàgina, inserir taules, etc.



El text que farem servir com a contingut del document (tot i que el podeu redactar a la vostre manera) és el següent:

Perifèrics de l'ordinador
Es considera com a perifèric tot aquell dispositiu que, malgrat estar connectat a l'ordinador no es troba integrat a la CPU (Unitat Central de Processos). És a dir que no participa directament del procés de transformació de les dades en informació sinó que, o bé serveixen per introduir dades (perifèrics d'entrada) o bé mostren el resultat de les operacions (perifèrics de sortida).
Els perifèrics d'entrada més rellevants són:
El teclat
Mitjançant el teclat introduïm informació i transmetem instruccions. La pròpia introducció de text en un document com el que estem realitzant comporta per a l'ordinador un seguit d'operacions que desemboquen en la visualització del text per pantalla.
El ratolí
Fent servir aquest dispositiu s'aconsegueix agilitzar la tasca d'introduir ordres a l'ordinador. Per tant interaccionem assenyalant a la pantalla els elements i triant d'entre les opcions que ens ofereix el Sistema.
El micròfon
Aquest dispositiu enregistra els sons i els transforma en senyals elèctriques que l'ordinador pugui tractar.
La càmera web
La càmera serveix perquè ens puguin veure a través de la xarxa, per tant el que fa és digitalitzar imatges.
L'escàner
Gràcies a aquest aparell aconseguim transformar allò que col·loquem a sobre de la seva safata en imatges digitals. Fins i tot existeixen programes que faciliten la transformació de documents de paper en textos editables amb el processador de text.
Els perifèrics de sortida més habituals són:
El monitor
Sense una pantalla que mostri el resultat de les nostres activitats, no podem concebre la informàtica. El monitor serveix per visualizar la nostra interacció amb l'ordinador.
Els altaveus
Transformen senyals digitals en so.
La impressora
És un dispositiu de sortida ja que trasllada la informació digital a un mitjà físic, el paper, o plàstic, en el cas de les anomenades impressores 3D.
Pel que fa als perifèrics que realitzen totes dues funcions (entrada i sortida), destaquem com els més habituals:
La impressora amb escàner
Com que es tracta de dos tipus de perifèrics combinats és normal que compleixin totes dues funcions.
El llapis de memòria o pendrive

Tipus de memòria molt popular, serveix per emmagatzemar informació digital i per  tant pot extreure-la d'un equip com introduir-la en un altre. És per això que es considera un dispositiu d'entrada i de sortida.

Un cop tenim d'una banda el text i de l'altra les imatges que l'acompanyaran és el moment de crear la nostra fitxa amb el processador de text. Per a l'exemple faré servir, com sempre, el LibreOffice Writer, ja que és el que més s'assembla a allò que ens explica el temari oficial.
No hem d'oblidar-nos de donar format al nostre document i indicar els títols i encapçalaments com a tals.


Un cop que hi tenim el  text. és hora d'inserir les imatges. Hi ha moltes formes de configurar les imatges a dins d'un document de text. Les hem de conèixer per poder fer servir la més adequada en cada cas.

Resulta essencial saber com volem que interaccioni el text amb les imatges. Per aconseguir un resultat òptim tenim la figura de l'àncora. Veiem les 4 possibilitats que aquesta ens ofereix:

1. Àncora a la pàgina

La imatge es quedarà just allà on nosaltres l'arrosseguem i no es mourà per molt contingut que afegim al document. Fem servir aquest tipus d'àncora quan desitgem que una imatge estigui a una pàgina en concret, amb independència del text que hi aparegui.


2. Àncora al paràgraf

És la que farem servir al nostre exemple i serveix per tal que la imatge acompanyi a un paràgraf en concret. Per tant hi ha d'haver relació entre el text i la imatge.

3. Àncora com a caràcter

Es fa servir per a imatges molt petites, que volem que s'integrin al propi text com un signe més. Un exemple poden ser les emoticones que fem servir als xats.

4. Àncora al caràcter

Volem que la imatge acompanyi a un caràcter en concret del text i no pas a tot el paràgraf. Es pot fer servir per exemple quan volem que la primera lletra del text sigui un dibuix.


Anem inserint les imatges als paràgrafs i ens cerciorem que l'àncora estigui fixada al paràgraf. D'aquesta manera, si afegim més text a un paràgraf superior, les imatges es desplacen conjuntament amb el seu text i la composició no perd sentit.

Les imatges ancorades al paràgraf es desplacen amb aquest quan es produeixen canvis al document.
Espero que no tingueu dificultats per realitzar aquesta senzilla pràctica.

Ens veiem a classe!


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada