dimarts, 1 de maig del 2018

Una activitat pels més petits amb el full de càlcul

Bon dia, bona tarda o bona nit!

Aquesta vegada per practicar amb el full de càlcul farem servir allò que ja coneixem per crear un full amb senzills exercicis de matemàtiques que puguin resoldre els més petits quan vinguin a l'aula d'informàtica.

Obrim un full de càlcul que anomenarem "exercicis de matemàtiques". Com ja sabeu, cada document que obrim amb el programa és un "Llibre" i aquest pot tenir tants fulls com vulguem.

canviarem el nom d'aquest primer full per sumes, ja que en aquest hi prepararem exercicis d'aquest tipus perquè els nens practiquin amb sumes.
Penseu que farem aquest exercici de la manera més rudimentària per anar aprenent utilitats noves del full de càlcul, però que hi ha d'altres maneres d' obtindre els mateixos resultats millorats. A mesura que anem avançant, anirem millorant aquests exercicis però de moment seguirem les passes indicades a continuació.

Triarem dues columnes ben centrades del nostre full i hi inserim els números que vulguem.



A la tercera columna calcularem el resultat. Podem fer-ho mitjançant una fórmula =C3+D3 o la funció AUTOSUMA =SUMA(C3:D3).



Important!


Les fórmules són totes aquelles operacions que introduïm nosaltres mateixos mitjançant els operadors, números i/o referències a cel·les.


=3*D5+4

Les funcions són operacions ja incorporades al full de càlcul per tal que no ens sigui necessari escriure les fórmules manualment.


=SQRT(4 )



Sigui com sigui, només s'ha de fer el càlcul per a la primera fila, després només cal arrossegar la fórmula o funció a la resta de files de la columna.

Introduïm la fórmula o funció que volem aplicar.



Arrosseguem la formula o funció per a la resta de cel·les de la columna.

Ara ja sabem quins han de ser els resultats. El que volem és que quan els nens introdueixin els resultats correctes es mostrin de color verd però si introdueixen valors incorrectes les cel·les es mostrin en color vermell.

Per aconseguir-ho, farem servir el "format condicional". Ens col·loquem a la primera cel·la on hi ha el primer resultat i acte seguit cerquem la opció del format condicional. En el nostre cas, es troba en aquest botó a la barra d'eines.

A través d'aquesta opció podrem determinar com s'ha de mostrar la cel·la i sota quines condicions ho ha de fer.
A través d'aquest quadre hem d'establir les condicions i el format associat a aquestes. Hem triat que si el contingut de la cel·la és 9, el color de fons ha de ser verd.
El color de fons només és una de les possibilitats, ja que podem fer destacar el text amb negreta, amb un canvi de tipus de lletra o de color, etc Només ens cal anar provant els possibles efectes fins a trobar un que ens agradi.

Un cop hem inserit la condició per quan el valor sigui correcte, només cal provar que funciona. Un cop ho tenim tornem al format condicional per afegir una segona condició. Volem que es posi vermell quan el valor sigui diferent del correcte.

El quadre de diàleg permet triar diferents condicions. Nosaltres hem fet servir "igual a..." com a primera condició. Ara volem fer servir "no igual a..." com a segona condició.

Podem veure com la primera condició és =9 i la nova condició != 9 farà que la cel·la quedi vermella.


Important!


Podem afegir tantes condicions com vulguem per a cada cel·la però hem de tenir present en quin ordre les afegim ja que aquest és important.

Per exemple, imagineu que volem que la cel·la es torni de color taronja i el resultat és menor que 3 però volem que si el resultat és exactament 0, la cel·la es torni vermella.

Si posem en primer lloc que volem que sigui vermella si és 0 i després taronja si és menor de 3, mai obtindrem una cel·la de color vermell.

En introduir un 0 a la cel·la el programa comprovarà que el valor és 0 i posarà la cel·la amb el fons vermell però acte seguit comprovarà que 0 és menor que 3 i per tant la cel·la apareixerà de color taronja. Tan poc temps estarà de color vermell que nosaltres ni tan sols ens adonarem que ho ha estat.

Valor de la cel·la = 0

1ª condició (= 0) : fons vermell 
2ª condició (< 3) : fons taronja

resultat si 0: fons taronja perquè 0 < 3

En canvi si com a primera condició posem el "si és menor que ..." 3, la cel·la primer es tornarà taronja i després el programa comprovarà si és exactament un 0. Si ho és, el fons es tornarà vermell però si no es quedarà amb el color taronja que ja tenia.

Valor de la cel·la = 0

1ª condició (< 3) : fons taronja
2ª condició (= 0) : fons vermell 

resultat si 0: fons vermell perquè 0 = 0


Per tant a l'hora d'establir les condicions per al format de les cel·les hem de tenir clar quin és el resultat que volem i establir un ordre correcte.


Ja hem establert les condicions desitjades, ara ens dedicarem a millorar l'aspecte de la nostra pàgina per fer-la més atractiva als usuaris.


Podem seleccionar les cel·les i centrar el seu contingut, modificar l'amplada de les columnes tot arrossegant la línia divisòria que les defineix, etc.

A més, he decidit remarcar les vores de la taula que conté les dades de l'exercici i fer que la quadrícula de les files i les columnes no sigui visible (a través del menú Vista).

Un cop ja ho tenim estèticament al nostre gust, és hora de protegir el document de tal manera que només es pugui escriure a les cel·les on hi ha d'haver els resultats.

Aquesta part resulta poc intuïtiva, és a dir que ens cal conèixer com funciona ja que no és massa evident de veure si ho fem pel nostre compte sense haver-ho vist abans. 


En primer lloc hem de marcar les cel·les com a protegides. Veureu que això per sí sol no fa que no es pugui escriure o modificar el seu contingut  però és un pas previ necessari.


Seleccionem totes les cel·les (ho podem fer des del menú Edita).



Ara que tenim totes les cel·les marcades com a protegides, seleccionem aquelles on hi ha d'haver els resultats de les operacions i, tornant al menú Edita, desmarquem la opció "Protegir cel·les".


Ara totes les cel·les de la fulla estan protegides menys aquestes. Només ens cal un últim pas per tal que no es puguin modificar els continguts. Anem al menú "Eines" i triem la opció "protegir fulles".



S'obrirà un quadre de diàleg o finestra com la següent:


Si us fixeu, diu "protegir aquesta pàgina i els continguts de les cel·les protegides. Per tant aquelles cel·les que no quedin marcades com a tal es podran modificar.

Triem quines accions volem permetre als usuaris i, si volem, una contrasenya i acceptem.


Ja podem fer la prova i intentar escriure a qualsevol cel·la que no sigui cap de les indicades per introduir els resultats. Sempre que la cel·la estigui protegida s'obrirà una finestra com aquesta:


Una finestra ens indica que la cel·la es troba protegida i no s'hi pot escriure.

Espero que seguir aquest exercici us hagi estat fàcil i comprensible. Si teniu qualsevol dubte ja sabeu com possar-vos en contacte amb mi.


Ens veiem a classe!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada