dissabte, 10 de desembre del 2016

Desar imatges d'Internet i crear carpetes

Bon dia, bona tarda o bona nit!

Com que aquesta setmana no haurem tingut totes les hores de classe que ens corresponen degut al pont vull deixar-vos l'encàrrec de fer el següent exercici perquè practiqueu a casa o allà on pugueu. Es tracta d'un recordatori de les passes que heu de seguir per a desar imatges extretes d'Internet al vostre ordinador i després organitzar-les en diferents carpetes que crearem expressament. Es tracta, per tant, d'un exercici senzill que estem realitzant pel "camí llarg" però m'interessa que domineu a la perfecció aquest procediment abans de prosseguir amb d'altres formes més abreujades.

Ja que teniu obert "l'Internet" (d'altra manera no podríau estar llegint això), obriu una altra pestanya per a realitzar la cerca i després torneu a aquesta per continuar llegint les passes.

Les pestanyes del navegador ens permeten tenir obertes diferents pàgines web alhora.





Important!

El control de les pestanyes és molt important per dominar i treure el màxim profit a la navegació per Internet.


En aquesta nova pestanya heu d'escriure a l'espai de la URL (Uniform Resource Locator, Localitzador Uniforme de Recursos) l'adreça del vostre cercador preferit (google.es, bing.com són exemples de cercadors).




Important!

URL és el nom que reben les adreces d'Internet.

Exemples d'URL són:



Per aquest exemple, faré servir el cercador de Google. Per tant l'URL que he d'escriure a la barra d'adreces serà google.es

Les adreces o URL s'escriuen en aquesta barra del navegador.


Un cop estic a la pàgina principal de Google, faig clic a la paraula "imatges" que hi ha a la part superior, a la dreta de la pàgina.



Automàticament la pàgina canvia i , allà on abans hi posava "Google", ara hi ha les paraules "Google imatges". El cercador està preparat per cercar totes les imatges coincidents amb les paraules de cerca que li indiquem.

Per a realitzar aquest exercici cercaré imatges de diferents animals tal i com vàrem fer a classe l'altre dia. Per començar cercaré una gralla. Escric la paraula "gralla" al quadre de cerca i premo ta tecla "Enter" del teclat. Ràpidament apareixen per pantalla tot d'imatges relacionades amb aquesta paraula.
El cercador ens mostrarà tot d'imatges relacionades amb la paraula gralla.

Especifico que allò que estic cercant és un ocell.

Un cop he localitzat la imatge que més m'agrada d'aquest ocell hi faig un sol clic a sobre. La imatge es mostra amb una mida superior o, en cas que sigui petita, amb la seva mida real.




Important!

Recordeu que només heu de fer un clic a sobre, si en feu dos s'obrirà la pàgina que conté aquesta imatge i això ara mateix no ens interessa. 


Un cop la tenim d'aquesta forma, podem valorar si la imatge és la que necessitem o hem de continuar la nostra cerca. En cas que aquesta s'avingui al nostre objectiu, la senyalem amb el punter del ratolí i obrim el menú contextual clicant el botó dret.



Dintre d'aquest menú cerquem la opció "Anomena i desa la imatge", en castellà serà "Guardar imagen como..." i en anglès "Save image as...".

Un cop hem triat la opció "Anomena i desa la imatges" s'obrirà la finestra corresponent del gestor de fitxers del nostre Sistema Operatiu. Aquesta aplicació és l'encarregada de facilitar-nos la navegació a través dels fitxers del nostre equip, així com de crear-ne de nous i eliminar-ne els que ja no necessitem.

Un cop obert el gestor, el cursos de text queda situat a lloc amb l'objectiu que escrivim immediatament el nom que volem atorgar a aquest fitxer. Procureu posar sempre noms als fitxers i no deixar els noms que tenen per defecte, ja que, moltes vegades les imatges d'Internet porten noms complicats, amb numeració i signes que no són fàcils de recordar.  En canvi, si som nosaltres els que els hi posem el nom, ens serà més fàcil la seva posterior cerca entre els nostres fitxers.





Important!

Com podeu veure, les imatges que ens descarreguem d'Internet porten nom. En obrir-se el gestor de fitxers aquest nom apareix seleccionat i per tant no cal fer clic enlloc amb el ratolí. Podeu escriure directament un nom per al vostre fitxer perquè tot aquell text que està subratllat desapareix immediatament quan comencem a escriure.

Si us fixeu amb atenció, no tot està seleccionat. L'extensió del fitxer queda fora de la selecció ja que és una part útil per a molts programes i no convé que l'esborreu.


Un cop posat el nom a la imatge, triem a quina carpeta volem desar-la. Tant si es tracta d'una carpeta existent com d'una carpeta nova creada per nosaltres, el més important és que recordeu que no és suficient tenir-la seleccionada. Cal obrir la carpeta per tal que els fitxers hi vagin a parar a dintre.

Un cop estem a la carpeta desitjada (en aquest cas la carpeta "Imatges"), ja podem prendre el botó "Desar". La finestra es tancarà i continuarem navegant per les imatges amb el navegador. Si pugem a dalt de tot i esborrem la paraula o paraules de cerca anterior, només ens caldrà tornar a escriure una nova cerca i prémer la tecla "Enter".




Important!

El Gestor de fitxers, a la part superior, ens indica el "camí" fins a la carpeta on ens trobem en aquest moment. Comproveu sempre que al final d'aquest "camí" de carpetes hi ha la que nosaltres volem com a destí dels nostres fitxers.



Com que la primera cerca que he fet ha estat d'un ocell, ara cercaré un mamífer, després un rèptil, un peix i, per acabar, un amfibi. Faig una cerca d'aquest estil per tal de reunir un grup d'imatges que es puguin classificar en funció d'un criteri. Vosaltres podeu triar qualsevol altre tema si no us fa gràcia fer-ho d'animals.

Per no haver d'explicar cinc vegades el mateix procediment us deixo a continuació les passes a seguir:
  1. Obrim el navegador i anem a l'adreça del nostre cercador preferit.
  2. Indiquem al cercador que volem cercar imatges.
  3. Escrivim a la barra de cerques la paraula o paraules clau i prenem la tecla "Enter".
  4. D'entre totes les imatges fem un sol clic sobre la que més ens interessa per veure-la millor.
  5. Amb el punter del ratolí a sobre de la imatge fem clic amb el botó dret (menú contextual).
  6. Triem la opció "Anomena i desa la imatge" i deixem anar el ratolí.
  7. Escrivim un nom per a la nostra imatge.
  8. Agafem un altre cop el ratolí un altre cop el ratolí i naveguem per les carpetes del nostre equip fins a obrir la carpeta on volem desar la imatge.
  9. Fem clic al botó "Desa".
  10. Tornem al navegador i cerquem una nova imatge.
Un cop ja tenim totes les imatges que volem, ja podem tancar el navegador i obrir el Gestor de fitxers del nostre Sistema. Com que ja hem desat les imatges a la carpeta "Imatges", la cerquem i la obrim.


La següent part de l'exercici consisteix a crear diferents carpetes on desar les imatges en funció del contingut d'aquestes. Hi ha diverses formes de generar carpetes noves dintre d'una altra. Es pot fer des del menú "Fitxer" del gestor (opció nova>nova carpeta) o mitjançant el menú contextual (botó dret del ratolí). Ho farem amb aquest últim, ja que és la opció que menys varia d'un Sistema a un altre.

Col·loquem el punter del ratolí sobre un punt on no hi hagi res, dintre de la finestra i fem clic amb el botó dret del ratolí, tal i com mostra la següent imatge i cerquem la opció que ens permeti crear una carpeta nova.

Deixem anar el ratolí i escrivim el nom que li donarem a la carpeta. Després acceptem amb un clic de ratolí i ja la tindrem creada.



Un cop acceptat el nom, el comportament del Gestor de fitxers pot ser diferent en funció de quin es tracti. N'hi ha que obren directament la carpeta creada i d'altres (cas del Windows)  simplement la col·loquen seguint un determinat ordre dintre de la carpeta on l'hem creat, és a dir que no l'obren però potser desapareix de la nostra vista perquè ha estat endreçada. 

Si s'ha obert la carpeta, anem enrere ja que necessitem estar a la carpeta on tenim desades les imatges.

Tornem enrere en l'arbre de carpetes.


Important!

Moltes vegades els Gestor de fitxers incorporen un botó de creació de carpetes per facilitar aquesta tasca.
Botó per crear una carpeta de Linux Mint.
Botó "Nueva Carpeta" del Windows 7.
Botó "Carpeta Nova" del Windows XP.



  
Un cop creada la carpeta i un altre cop a dins de la carpeta on hi ha les imatges, repeim el procediment de creació d'una carpeta tantes vegades com calgui. En el meu cas he creat una carpeta per a cada tipus d'animal (mamífers, ocells, peixos, rèptils i amfibis).



Ara és el moment d'introduir cada imatge a la seva carpeta corresponent. Ho farem també mitjançant el menú contextual del ratolí, ja que m'interessa que recordeu com s'escriuen les diferents opcions i és la forma més intuïtiva de fer-ho.

Col·loqueu el punter del ratolí a sobre de la icona de la primera imatge i fent servir el botó dret del ratolí obriu el menú contextual i trieu la opció "Retalla". Acte seguit obriu la carpeta de destí fent-hi doble clic a la seva icona. Un cop a dins de la carpeta, feu clic al botó dret del ratolí apuntant a qualsevol espai en blanc de la carpeta i aquest cop trieu la opció "Enganxa".

Aneu enrere i repetiu el mateix procediment per a cada imatge, deixant cadascuna a la seva carpeta.
Retallem la imatge, obrim la carpeta i enganxem la imatge a dins. Tornem enrere i repetim l'operació.



Tot i que hi ha d'altres formes de fer aquesta tasca de classificació és important que domineu aquest procediment per tal que adquiriu pràctica i plena comprensió del funcionament del sistema de carpetes del vostre ordinador.

Espero que ho intenteu i que practiqueu aquest cap de setmana tant llarg. Ja sabeu com podeu contactar amb mi per resoldre qualsevol dubte.

Ens veiem a classe!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada