dijous, 13 d’octubre del 2016

Què és el Sistema operatiu

Bon dia, bona tarda o bona nit!

Avui vull deixar-vos una pinzellada dels conceptes de la classe anterior, on vam començar a analitzar com interaccionem amb l'ordinador i a apreciar les diferències entre els ordinadors que hi ha a la classe i aquells equips que podeu tenir a casa o a la feina.

Un Sistema Operatiu és el programari bàsic d'un ordinador. Actua directament sobre la màquina i permet que la resta de programes (les aplicacions) també ho pugin fer, per tant fa d'intermediari entre el maquinari i les aplicacions.

Pel que fa a nosaltres, interaccionem amb el Sistema Operatiu mitjançant comades. Habitualment aquestes comandes les introduïm senyalant i/o fent clic a sobre dels diferents objectes que apareixen per pantalla.

Això és perquè els Sistemes Operatius que fem servir habitualment ens ofereixen una interfície gràfica, és a dir, un entorn visual que fa que la comunicació amb l'ordinador sigui senzilla i intuïtiva.

Als ordinadors, el Sistema Operatiu es troba al disc dur, juntament amb la resta de programes. Per tant, el disc dur o memòria externa és l'espai on va a parar absolutament tot el que desem al nostre equip.

De fet, si fem servir el Sistema Operatiu Windows, veurem que el botó d'Inici de l'escriptori, en realitat actua com si fos un calaix cap al disc dur.

Veiem a continuació el menú d'Inici del Windows XP.



Com podem apreciar, del menú que en surt tindrem accés als diferents programes que hi tenim instal·lats, així com també als nostres fitxers a través de l'accés directe a la carpeta documents, música, etc.

Si el comparem amb el menú d'inici del Windows 7, veiem que la lògica és exactament la mateixa.



I per acabar, observem el botó d'inici del Windows 10.



Tal i com bé per defecte, sembla diferent degut a tot aquest conjunt de "quadres", els anomenats "Tiles". Però la lògica continua sent la mateixa. Presenta un seguit d'accessos ràpids tant a les aplicacions com als nostres fitxers. Canvia la forma de presentar-los, és a dir, el tipus d'entorn gràfic.

Tot i que pels usuaris de "sobretaula" pot semblar-vos un entorn més complicat, penseu que en un món ple de pantalles tàctils aquesta forma de representar els objectes per pantalla pot ser més còmode i intuïtiu que els seus predecessors en determinats dispositius.

Pel que fa a Linux, hi ha diferents entorns gràfics que podem instal·lar en funció dels nostres gustos o necessitats. Els més coneguts i utilitzats són el Gnome i el KDE. A classe acostumem a tenir un altre, anomenat XFCE, que és molt senzill, ja que els nostres ordinadors són molt antics i funcionen més ràpid si on ha de presentar imatges molt complicades per pantalla.

Recordeu que mostrar imatges per pantalla és allò que més esforç li suposa a l'ordinador, per tant els entorns gràfics més moderns, en ser molt visuals necessiten que els dispositius compleixin amb uns requisits mínims.

Entorn d'escriptori Gnome 3, font: https://www.gnome.org/gnome-3/

Entorn d'escriptori KDE, font: https://www.linuxmint.com/pictures/screenshots/sarah/cinnamon.png


Entorn d'escriptori XFCE, font: https://www.linuxmint.com/pictures/screenshots/sarah/xfce.png

El nostre entorn gràfic fa una clara distinció entre l'accés a les aplicacions i l'accés als fitxers. És per això que, quan obrim el menú de l'escriptori, l'equivalent al botó d'Inici del Windows, hi trobem totes les aplicacions instal·lades al nostre equip però cap carpeta ni fitxer.

Per finalitzar, hem de conèixer una altra característica dels menús de l'escriptori, el cercador. Sempre que obrim el menú, podem començar a escriure el nom de l'aplicació que volem fer servir, i immediatament apareixerà al llistat.

Amb el menú d'Inici del Windows també podem trobar qualsevol fitxer que tinguem a l'ordinador.

Si comencem a escriure el nom de l'aplicació que volem obrir, aquesta apareix a la llista del menú d'Inici.



Important!

El Sistema Operatiu és el programari bàsic d'un ordinador. Mitjançant una interfície gràfica ens ofereix un entorn visual per poder fer servir l'ordinador de forma intuïtiva seleccionant i pitjant a sobre d'objectes que apareixen per pantalla.



Espero que us hagi quedat clar el tema del Sistema Operatiu i l'entorn gràfic.

Ens veiem a classe!



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada