divendres, 6 d’octubre del 2017

Inscriure's a l'ACTIC

Bon dia, bona tarda o bona nit!

Ha sigut un mes una mica complicat amb l'inici del curs, la preparació de materials, etc. Ara que tinc un moment vull aprofitar per fer-vos una petita guia amb totes les passes per inscriure's al portal de l'ACTIC. Un pas imprescindible per poder examinar-se i obtenir el certificat.
Després d'explicar totes les passes us deixo un llistat de conceptes que apareixen en el temari. És la meva pròpia versió del llistat que vàrem realitzar a classe.

Inscripció a l'ACTIC

En primer lloc, hem de dirigir-nos a l'adreça actic.gencat.cat. Un cop a aquesta pàgina ens fixem en l'índex de continguts de l'esquerra. A l'apartat "Serveis ACTIC" triem la opció "Inscripció de l'aspirant".
Arribarem llavors a una pàgina on ens informaran en primer lloc sobre l'exempció o bonificació en el pagament per a la realització de la prova. 
el portal de l'ACTIC és actic.gencat.cat.

Efectivament, per poder-se presentar a l'examen d'ACTIC s'ha d'abonar una taxa tret que ens trobem en una de les situacions d'exempció. Per exemple si estem en situació d'atur o jubilació no haurem de realitzar cap tipus de pagament.
Una altra situació que es troba bonificada és estar inscrits com a família monoparental.

Hi ha situacions a les quals estarem exempts de pagar la taxa per fer la prova.

Aquest apartat també ens informa sobre l'abonament de la taxa en línia.

En prémer "Continuar", arribem a l'espai de registre. En aquest espai hem d'introduir un document que ens identifiqui (DNI, NIE o Passaport) i proporcionar una adreça electrònica  que servirà per rebre comunicacions per part del servei.

Podem inscriure'ns amb DNI, NIE o amb el nostre passaport.




Important!

Fixeu-vos bé que a l'adreça URL ja apareix el cadenat i l'https indicant que la nostra informació serà xifrada per seguretat. Recordeu que mai hem d'introduir dades personals a un web on no hi apareguin aquests elements de seguretat.





Un cop acceptem i les dades introduïdes són correctes, un últim missatge ens insforma sobre el tractament que rebran les nostres dades personals. Acte seguit ens demana que acceptem les condicions.

A més, podem marcar el consentiment per autoritzar al servei la consulta de la informació sobre la nostra situació per verificar que estem exempts o no d'abonar la taxa. Aquest pas ens estalvia haver de presentar la documentació tant sigui per via telemàtica o presencial.

Si volem, podem permetre que el servei comprovi que les nostres dades són correctes per estalviar-nos haver de presentar documentació adicional.
Un cop acceptades les condicions serà el moment d'esperar. Rebrem un missatge al nostre correu electrònic confirmant que la nostra inscripció ha estat realitzada amb èxit i una contrasenya que haurem de fer servir per accedir a la nostra zona privada.

El primer cop que hi entrem haurem d'omplir un formulari amb les nostres dades personals.

Per accedir a la nostra zona privada introduirem el nostre document i la contrasenya proporcionada pel servei.


A l'hora d'omplir el formulari hem de recordar que els camps amb asterisc són obligatoris.

Aquest formulari és molt més complet que l'anterior i en ell haurem de donar informació més específica sobre nosaltres.

Les dades complementàries tenen a veure amb l'exempció o bonificació de la taxa.
Un cop omplert aquest formulari haurem de contestar un seguit de preguntes sobre la nostra situació per corroborar si em de pagar o no la taxa.

Ara només hem d'esperar la confirmació per part de l'entitat per poder accedir a l'espai d'acreditacions i demanar data i lloc per fer l'examen.
Un cop rebem la confirmació per correu i no se'ns demana cap documentació adicional podrem tornar a accedir a la nostra zona i a l'apartat acreditacions triarem a quin nivell ens volem presentar i acte seguit cercarem el centre on ens examinarem.

Un cop completat tot el registre i decidim presentar-nos a la prova haurem de triar el nivell al qual ens volem presentar.
Un cop triat el centre podrem veure un calendari amb els dies i horaris disponibles per a aquest centre. Triem el moment i ja està.

El dia que ens presentem al centre acreditat hem de procurar estar amb antelació ja que ens proporcionaran un codi. Allà, ens proporcionaran un ordinador amb connexió a Internet des del qual accedirem al portal i a la nostra zona privada dins d'aquest, per tant no ens oblidem de la nostra contrasenya.

A la nostra zona privada hi ha un punt del menú que ens porta a realitzar la prova. És llavors quan se'ns demanarà introduir el codi que ens proporciona el centre.

La prova sencera es fa amb el navegador, ja que l'examen es realitza en línia.

Espero haver resolt els dubtes d'aquells que sempre demaneu informació sobre la prova d'ACTIC. A continuació us deixo un petit llistat de conceptes que hem el·laborat a classe que espero que us ajudi a visualitzar una mica cap a on van enfocats els coneixements que s'han d'adquirir amb cada competència.

Tots aquest conceptes formen part del nivell bàsic.

Conceptes que hem de conèixer sobre les tecnologies de la informació i la comunicació

c1 cultura, participació i civisme digital

  • TIC: Tecnologies de la informació i comunicació
  • Internet: Conjunt descentralitzat de xarxes de comunicació interconnectades a nivell mundial.
  • Correu electrònic: Servei de xarxa que permet als usuaris enviar i rebre missatges utilitzant xarxes de comunicació electròniques.
  • Xat: Mètode de comunicació digital que consisteix en una conversa escrita i de forma instantània entre dos o més usuaris a través d'una xarxa.
  • Fòrum: Lloc de discussió en línia, asíncron, en què els usuaris publiquen missatges sobre un tema. Es crea d'aquesta manera un fil o conversa jeràrquica en base a les preguntes i respostes publicades. Aquest diàleg no es produeix en temps real com succeeix en els xats.
  • Bloc: Lloc web que, a manera de diari personal, inclou continguts de l'interès de l'autor o autors. Aquests continguts són actualitzats amb freqüència i poden ser comentats pels seus lectors.
  • Wikis: lloc web les pàgines poden ser editades directament des del navegador. Els usuaris creen, modifiquen o eliminen continguts que comparteixen.
  • Contrasenya: Paraula o codi de control necessari per accedir a un determinat recurs.
  • Web: Document electrònic que pot contenir text, so, vídeo, imatges, etc. al qual es pot accedir a través de la xarxa mitjançant un navegador web.
  • Galetes: També coneguda com galeta informàtica. És un petit arxiu enviat per un lloc web. Aquest fitxer s'emmagatzema en el navegador de manera que el lloc web pot consultar l'activitat prèvia de l'usuari.
  • Signatura electrònica: És un concepte jurídic equivalent al del la signatura manuscrita. Serveix per tant per identificar una persona com a firmant d'un document o arxiu electrònic.
  • Certificat digital: També conegut com certificat electrònic, és un fitxer informàtic generat per una entitat de serveis de certificació que associa unes dades d'identitat a una persona física o jurídica, confirmant la seva identitat digital a internet.
  • Comerç electrònic: També conegut com e-commerce, consisteix en la compra i venda de productes i serveis a través de mitjans electrònics com Internet.
  • Feeds: És un arxiu generat per alguns llocs web. Aquests contenen informació i un enllaç cap al propi lloc web. S'utilitzen per saber si s'han actualitzat els continguts sense necessitat d'accedir-hi.
  • Phishing: Estafa de pesca. Mètode que utilitzen els ciberdelinqüents per enganyar i aconseguir informació personal de l'usuari com poden ser contrasenyes, dades bancàries, etc.
  • Spam: També conegut com a correu brossa. Es tracta d'un correu electrònic no sol·licitat que s'envia a un gran nombre de destinataris amb fins publicitaris o comercials.
  • Xarxa: Conjunt d'equips informàtics i programari connectats entre si a través d'un mitjà que intercanvien informació i comparteixen recursos.
  • Lluminositat: És la capacitat per mostrar blancs i negres, així com colors intermedis amb què compta un monitor.
  • Contrast: És la diferència apreciable entre el blanc més blanc i el negre més negre. Sol venir expressat de la següent manera 2000: 1. Això vol dir que el blanc més blanc és 2000 vegades més clar que el negre més negre.
  • Resolució: És el nombre de píxels que pot ser mostrat per pantalla. Un exemple de resolució seria 1024x768.
  • Píxel: És la unitat homogènia mes petita de color que forma part d'una imatge digital.

c2 tegnología digital, ús d'ordinador i de sistema operatiu

  • Ordinador: Màquina electrònica que rep i processa dades per a transformar-los en informació útil.
  • Maquinari: Conjunt d'elements físics o materials que constitueixen un ordinador o un sistema informàtic.
  • Programari: Conjunt de programes i rutines que permeten a la computadora realitzar determinades tasques.
  • Llei de Moore: Terme informàtic originat en la dècada de 1960 que estableix que la velocitat del processador dels ordinadors es duplica cada 12 mesos. Això es deuria al fet que el nombre de transistors dels microprocessadors es duplica en aquest temps.
  • Copyright: Dret que té un autor sobre totes les seves obres. Aquest dret li permet decidir en quines condicions es poden reproduir i distribuir. És un dret legalment irrenunciable.
  • Copyleft: Es tracta d'una pràctica legal que consisteix en l'exercici del dret d'autor per fer possible el lliure ús i distribució d'una obra.
  • Creative Commons: Organització sense ànim de lucre dedicada a promoure l'accés i l'intercanvi de cultura. Ha desenvolupat una sèrie de models de llicències de drets d'autor com a instruments jurídics que ofereixen a l'autor diverses possibilitats per compartir les seves obres.
  • Programari lliure: Conjunt de programari que, per elecció manifesta del seu autor, pot ser copiat, estudiat, modificat i utilitzat lliurement amb qualsevol finalitat i redistribuir-lo amb o sense canvis o millores.
  • Programari de propietat: Programari del qual no hi ha possibilitat d'accés lliure al seu codi font. No es permet la seva lliure modificació, adaptació ni lectura per part de tercers.
  • Sistema operatiu: És el programa encarregat de la gestió de tots els recursos del sistema informàtic, tant maquinari com programari. Facilita la comunicació entre l'usuari i l'ordinador així com també dóna accés als recursos de l'ordinador a les aplicacions instal·lades en aquest.

c3 Navegació i comunicació en món digital

  • Web 2.0: També conegut com a Web Social. És l'evolució de la web en què els usuaris deixen de ser simples consumidors i es converteixen en creadors de continguts i membres de comunitats interconnectades en les xarxes socials.
  • Navegador: És una aplicació que ens permet l'accés a la web, encarregant-se de interpretar els diferents arxius perquè l'usuari els pugui visualitzar.
  • Client de correu: Un client de correu electrònic és un programa d'ordinador utilitzat per llegir i enviar missatges de correu electrònic.
  • Http: Hypertext Transfer Protocol, en castellà "Protocol de Transferència de Hipertextos, s'utilitza en algunes adreces d'Internet.
  • TCP / IP: Conjunt de protocols que permeten la comunicació entre els ordinadors d'una xarxa. Representa totes les regles de comunicació per Internet.
  • WWW: El World Wide Web és un sistema de documents d'hipertext que es troben enllaçats entre si i als quals s'accedeix a través d'Internet.
  • URL: Uniform Resource Locator, en castellà "Localitzador Uniforme de Recursos". Es tracta d'una seqüència de caràcters utilitzats per nomenar i localitzar recursos, documents i imatges a Internet.

c4 tractament de la informació escrita

  • Copia: És l'acció de duplicar algun contingut (arxiu, carpeta, text, etc.). Quan copiem un contingut, aquest queda emmagatzemat en el denominat porta-retalls a l'espera de ser enganxat en una altra ubicació.
  • Tallar: Acció de emmagatzemar un contingut (arxiu, carpeta, text, etc.) al porta-retalls per poder enganxar-lo a una nova destinació.
  • Enganxar: És l'acció de reproduir el contingut que prèviament ha estat copiat.
  • Seleccionar: Acció d'escollir un objecte o text en pantalla, generalment mitjançant l'ús del ratolí.
  • Barra d'eines: Component de la pantalla disposat en forma de fila, columna o bloc que conté icones o botons que activen determinades funcions d'una aplicació.
  • Barra de menú: Barra que conté les diferents categories d'eines o funcions amb què compta una aplicació.
  • Menú contextual: Es tracta d'un menú desplegable amb diferents opcions, que s'obre al pressionar el botó secundari del ratolí. Segons la ubicació del cursor del ratolí, aquest menú oferirà unes funcions o unes altres.

c5 tractament d'informació gràfica, sonora i de la imatge en moviment

  • Jpg: Format de compressió per imatges de 24 bits de profunditat amb pèrdua. Això implica que es perd qualitat respecte a la imatge original, però el grau de compressió és ajustable. A més compressió menys qualitat.
  • Png: Format gràfic de compressió sense pèrdua. Aquest format és capaç d'emmagatzemar transparències. Admeten imatges d'una profunditat de color de 24 bits (color real).
  • Gif: Format de compressió d'imatges sense pèrdua. Admet imatges amb un màxim de 256 colors. El seu ús és molt estès pel fet que permet l'emmagatzematge d'animacions.
  • Tiff: Format d'imatges en mapa de bits, permet compressió sense pèrdua. Se sol utilitzar en l'àmbit professional per la seva alta qualitat.
  • Capes: Els editors d'imatges utilitzen aquest mètode que consisteix el la superposició de diferents "fulles" que poden contenir elements o imatges de forma individualitzada. A l'visualitzar totes en el seu conjunt podem veure la composició o imatge completa que es vol crear.
  • Bits: Unitat mínima d'informació amb dos possibles valors, 0 o 1.
  • mp3: Format de compressió d'àudio digital amb pèrdua.
  • Ogg: Format d'arxiu lliure amb pèrdua.
  • wma: Windows Media Audio és un format d'àudio amb compressió desenvolupat per Microsoft.
  • Audacity: Programa lliure i multiplataforma de gravació i edició d'àudio.
  • Vlc: Reproductor Multimèdia, lliure, de codi obert i multiplataforma. Molt emprat causa de la gran quantitat de formats d'àudio i de vídeo que suporta.
  • Cd: Disc òptic d'emmagatzematge de dades digitals amb capacitat de 700 MB.
  • Dvd: Tipus de disc òptic per a l'emmagatzematge de dades amb capacitat de 4'7 GB.
  • Blu-ray: Format de disc òptic per a vídeo d'alta definició amb capacitat d'emmagatzematge de 25 GB.
  • Iso: Una imatge iso és una arxiu informàtic on s'emmagatzema una còpia o imatge exacta d'un sistema d'arxius.

c6 tractament d'informació numèrica

  • Full de càlcul: Tipus d'aplicació que permet manipular dades numèriques i alfanumèrics disposats en forma de taules compostes per cel·les.
  • Cel·la: És una intersecció d'una fila i una columna. Aquest espai pot contenir text, números, etc.
  • Rang: Conjunt de cel·les adjacents d'un full de càlcul.
  • Referència relativa: Tipus de referència a una altra cel · la que ajusta automàticament la columna i la fila en desplaçar la fórmula per el full de càlcul. Això es produeix perquè té en compte la relació amb la posició de la columna i la fila en què es troben les dades referenciats.
  • Referència absoluta: Tipus de referència que només té en compte una cel·la en concret. D'aquesta manera sempre sostraure el valor contingut en aquesta cel·la malgrat que estenguem la fórmula a altres cel·les adjacents.

Fins aquí l'entrada corresponent al mes anterior. Lamento no haver-la acabat abans i espero que us sigui d'utilitat.

Ens veiem a classe!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada