dilluns, 30 d’octubre del 2017

Senzill exercici amb el processador de text

Bon dia, bona tarda o bona nit!

Aquesta seta setmana al curs de preparació per a la prova d'ACTIC hem estat treballant amb el processador de text, ja que és una eina bàsica quan comencem a treballar amb ordinadors. Fent servir el processador de text ens acostumem a fer servir el teclat, a treballar amb els menús bàsics que fan servir la majoria de programes i a iniciar-nos en això tan complicat de bon començament, desar els documents al seu lloc..

El motiu de l'entrada d'aquest més és recordar-vos allò que ja heu après. Per aquest motiu crearem pas a pas un document amb el processador de text LibreOffice  Writer. D'aquesta manera podrem veure que en essència es poden fer gairebé les mateixes coses amb una aplicació o l'altra.

Es tracta d'un exercici molt senzill, només triarem un tema, cercarem informació i, mitjançant la tècnica de copiar i enganxar, afegirem text al nostre document. Acte seguit, cercarem una imatge per acompanyar el text. Desarem la imatge a l'ordinador i l'afegirem al nostre document a través del menú corresponent.

Així doncs comencem...

Aquest és el nostre escriptori. Premem el botó del menú (botó d'inici al Windows) i cerquem el processador de text a la llista d'aplicacions. Si no trobem la seva icona sempre podem començar a escriure el nom del programa i aquesta apareixerà. Fem clic a la icona i s'obrirà el programa.

Linux Mint 17 Xfce | El Blog de Rigo

El tema que he triat per aquest petit treball és l'expedició Kon-Tiki.

Tornem al menú (inici) i aquesta vegada obrim el navegador (Mozilla Firefox, per exemple) i cerquem informació sobre el tema triat a la Wikipèdia.

Ho fem d'aquesta manera ja que us heu d'acostumar a treballar amb diferents aplicacions obertes alhora.

Podeu anar directament a l'adreça de la Vikipèdia o la Wikipèdia o fer servir qualsevol dels cercadors per arribar a la informació. Normalment fem servir Google però degut a l'excés de publicitat que apareix darrerament al llistat de cerques estic fent servir Duckduckgo com a motor de cerca.





Important!

Abans no hi havía cap altra manera d'arribar a una pàgia web que no fos escrivint la seva adreça completa i de manera correcta al navegador.

Si no sabíem com es deia la pàgina que volíem visitar, anavem a l'adreça del cercador. Per tant, com a mínim havíem d'escriure correctament l'adreça del cercador.

Actualment, amb a incorporació dels motors de cerca als navegadors, podem realitzar cerques fent servir el cercador del nostre gust sense haver d'anar en primer lloc a la seva pàgina.


Un cop aquí, farem servir el ratolí per seleccionar aquell text o fragments de text que millor es corresponguin amb allò que volem explicar al nostre treball. Un cop seleccionat, amb l'ajuda del botó dret del ratolí (l'anomenat menú contextual) a sobre del text seleccionat, triem la opció "copia".

Acte seguit tornem al processador de text tot fent-hi clic a la barra d'inici (o de tasques) del Windows.





Important!

Tots els programes que anem obrint, van quedan a la barra de tasques de l'escriptori que ens permet canviar d'aplicació amb un sol clic.

Si volem canviar d'aplicació fent servir el teclat hem de fer servir una combinació de tecles. Per exemple al Linux de la classe fem servir Alt + Tabulador.

//imatge de la barra de tasques


Ara hem d'enganxar al nostre document buit el text copiat. Hi ha diverses possibilitats a l'hora de fer-ho. Primer hem de saber que es pot fer a través del botó dret del ratolí (el menú contextual). Llavors triarem la opció "Enganxa". Si tenim el programari en castellà la opció s'anomena "pegar".

Però com ja sabeu, a l'examen on-line i a determinats serveis, com els que ofereix Google, no es permet accedir a aquesta opció mitjançant el ratolí i haurem de conèixer les altres dues formes.

En primer lloc, recordem que les opcions copia, talla i enganxa depenen del menú "Edita", per tant les trobarem en desplegar el menú.

//imatge del menú edita

Una altra forma és mitjançant les anomenades dreceres de teclat. Aquí teniu les tres més utilitzades: Ctrl + C (copia), Ctrl + X (talla) i Ctrl + V (enganxa).

Ara bé, si enganxeu directament el text copiat de la Vikipèdia, veureu que aquest conservarà tots els enllaços cap a d'altres pàgines que incorpora el text original. Uns enllaços que, o b´e no ens interessa conservar per no quedar massa estètics, o bé perquè son una pista massa evident que em copiat el text d'alguna banda.

Per tal d'enganxar el text sense aquests, farem servir la opció "enganxament especial". En triar aquesta opció, s'obrirà un quadre de diàleg (així s'anomenen aquests tipus de finestres pròpies de les aplicacions d'escriptori) on haurem de triar la opció "text sense format".


Ara que ja tenim el text, podem triar la font (tipus de lletra), la mida de la lletra i l'alineació.

En primer lloc inserirem un títol. Les opcions per al text les veiem en el següent apartat del menú d'eines.

Primer triarem el tipus de lletra i després la seva mida.

Alineació a l'esquerra, centrat, dreta i justificada.



Important!

Hem de saber que les fonts de text no son les mateixes en funció del Sistema Operatiu que fem servir.

També hem de saber que és essencial que trieu primer el tipus de lletra i després la mida, ja que hi ha fonts que són per sí mateixes més grans que d'altres i per tant ocupen més espai malgrat que tinguin el mateix número (mida).


Un cop ja hem triat el tipus i la mida de la font decidirem la seva alineació. Quan es  tracta de treballs d'escola, redaccions, etc. és preferible una alineació justificada. Però hi ha d'altres supòsits en els quals pot ser no cal i l'alineació esquerra (alineació que ens trobem per defecte) ja ens estigui bé. Per exemple a l'hora de realitzar determinats estils de currículums.

//imatge amb les alineacions i texts que mostren com queda

Un detall que moltes vegades no tenim en compte és com deixem els paràgrafs. Veiem com ho feu normalment...

Doncs bé, no es tracta d'una forma correcta de separar paràgrafs. Observeu aquesta eina del menú:
En activar-la ens apareixen els anomenats "caràcters no imprimibles" (espais en blanc, tabulacions i punts i a part). Aquesta eina permet saber com s'ha el·laborat el document.

Veiem ara la forma correcta de gestionar els espais entre paràgrafs sense haver d'abusar de l'ús de la tecla Enter. Primer seleccionarem el paràgraf o paràgrafs en qüestió, o tot el document, si ho volem aplicar a tot, i anem al menú "Format". Dintre d'aquest seleccionem la opció "paràgraf" i s'obrirà el següent quadre de diàleg:


A la pestanya "Sagnats i espaiat" hi ha un apartat anomenat "espaiat". En aquest podem afegir l'espai que volem abans del paràgraf o després d'aquest. Si volem aplicar el mateix format a tot el document afegirem espai només a un dels dos apartats ja que se sumen entre ells i podríem estar aplicant el doble de distància de la desitjada.

En el meu exemple afegiré un espaiat sota el paràgraf de mig centímetre. Sempre que volgueu provar quin efecte es produeix en algun apartat com aquest d'un quadre de diàleg, poseu mesures enormes, d'aquesta manera podreu apreciar quin és l'efecte de forma exagerada i obtindreu una visió més clara de per a què serveix la opció en qüestió.

Com podeu veure a la imatge següent, ja no apareix el símbol de l'Enter i els paràgrafs estan correctament separats.


Ara és el moment d'agafar una imatge per il·lustrar el nostre treball. Per estar segurs, en especial si es tracta d'un treball que hem de presentar en públic podem fer servir les fotografies o imatges que apareixen a la pròpia Vikipèdia, ja que per penjar-les en aquesta Wiki han de ser imatges que no vulnerin els drets d'autor.

Però podeu practicar amb qualsevol imatge que trobeu a la xarxa sempre que no en feu difusió. De totes maneres, els cercadors ofereixen opcions a l'hora de cercar imatges per tal de trobar-ne lliures d'aquests drets o amb permís dels propietaris per fer-les servir.

El cercador Google ens permet cercar imatges amb diferents drets d'ús.

Desar una imatge és un procés molt senzill. Un altre cop fem servir el menú contextual del ratolí (botó dret) i triem la opció "Anomena i desa la imatge". El quadre de diàleg de desar ens permetrà donar-hi un nom i triar a quina carpeta volem desar la imatge.

Recordeu que, si no ens permet triar i la imatge es desa automàticament, és molt probable que hagi anat a parar a la carpeta "Baixades".


Tornem al processador de text, situem el cursor de text allà on volem que s'insereixi la imatge i fem clic al menú "Insereix" on triarem la opció "imatge" i podrem cercar entre els nostres fitxers la imatge que hem desat abans. Fem clic a "Obre" i ja tindrem la imatge al document.

També podríem haver copiat i enganxat la imatge de la mateixa forma que hem fet amb el text però m'interessa més que recordeu aquest procediment de cara a la prova.

Ara hem de considerar la mida, posició, àncora i espaiat per aquesta imatge. En primer lloc hem de decidir com es relacionarà la imatge amb el text. Seleccionarem la imatge (fent-hi clic a sobre) i un altre cop amb el menú contextual (botó dret del ratolí) podem triar dintre de la opció "ajust", aquella que més ens convingui.

Si perseguim que la nostra imatge aparegui al costat del text, la opció més còmoda és deixar l'ajust de text "òptim". D'altra banda, si deixem sense ajust, la imatge deixarà que el text se sitúi a sobre i a sota seu.

En el cas que ens ocupa, deixarem l'ajust òptim. El nostre objectiu és que la imatge se sitúi a l'esquerra d'un paràgraf en concret. Per aconseguir-ho no és suficient amb deixar l'ajust òptim. A més, farem servir l'àncora.

Sempre que inserim una imatge al processador de text apareix el símbol de l'àncora. Aquesta funció ens permet fixar la imatge a un determinat element. Això implica de quina forma afectaran els canvis introduïts amb posterioritat a la posició de la imatge.

Com podeu veure, l'àncora també apareix al menú contextual vinculat a la imatge i a la barra d'eines, mentre aquesta es troba seleccionada.

Per mi, personalment, és més còmode fer servir aquesta última, malgrat que qualsevol dels altres sistemes ens porta a les mateixes opcions i produeixen els mateixos efectes.

Deixaré la imatge fixada al paràgraf ja que el nostre objectiu és que aquesta imatge acompanyi precisament a aquests text en concret i no pas a cap altre.

D'aquesta manera, en modificar paràgrafs i continguts anteriors, aquests canvis no afectaran a la posició de la imatge envers el paràgraf on es troba.


En cas que deixem l'àncora "a la pàgina", en afegir-hi text per sobre del paràgraf, la imatge no es mouria del seu lloc però si el text, que es veuria empès cap endavant, i per tant imatge i paràgraf es separarien.

Podem veure aquest fenomen a moltes obres i llibres de text. Sempre que hi apareix una indicació de veure un exemple a una il·lustració determinada que es troba en una altra pàgina, els autors han fet que la imatge romangui vinculada a la pàgina per motius normalment estètics.

Un altre moment on és preferible posar l'àncora "a la pàgina" és quan inserim la fotografia al currículum per tal que quedi fix a la primera pàgina amb independència del text que encapçali el document.


Ara que ja tenim la imatge a lloc, arriba el moment de modificar la distància que mantindrà respecte el text. Per això anirem al menú "Format" i triarem la opció "imatge". Dintre del quadre de diàleg corresponent triarem la pestanya "Ajusta" i a l'apartat "Espaiat" establirem les mesures adients.

Com que la imatge la situarem a l'esquerra, deixo un espai de 0,30 cm a la dreta entre la imatge i el text.

I ja el tindrem. Us deixo un enllaç al document per tal que pugueu veure com ha quedat si teniu LibreOffice.

Kon-tiki.odt

Espero que aquesta pràctica de recordatori us sigui útil.

Ens veiem a classe!

divendres, 6 d’octubre del 2017

Inscriure's a l'ACTIC

Bon dia, bona tarda o bona nit!

Ha sigut un mes una mica complicat amb l'inici del curs, la preparació de materials, etc. Ara que tinc un moment vull aprofitar per fer-vos una petita guia amb totes les passes per inscriure's al portal de l'ACTIC. Un pas imprescindible per poder examinar-se i obtenir el certificat.
Després d'explicar totes les passes us deixo un llistat de conceptes que apareixen en el temari. És la meva pròpia versió del llistat que vàrem realitzar a classe.

Inscripció a l'ACTIC

En primer lloc, hem de dirigir-nos a l'adreça actic.gencat.cat. Un cop a aquesta pàgina ens fixem en l'índex de continguts de l'esquerra. A l'apartat "Serveis ACTIC" triem la opció "Inscripció de l'aspirant".
Arribarem llavors a una pàgina on ens informaran en primer lloc sobre l'exempció o bonificació en el pagament per a la realització de la prova. 
el portal de l'ACTIC és actic.gencat.cat.

Efectivament, per poder-se presentar a l'examen d'ACTIC s'ha d'abonar una taxa tret que ens trobem en una de les situacions d'exempció. Per exemple si estem en situació d'atur o jubilació no haurem de realitzar cap tipus de pagament.
Una altra situació que es troba bonificada és estar inscrits com a família monoparental.

Hi ha situacions a les quals estarem exempts de pagar la taxa per fer la prova.

Aquest apartat també ens informa sobre l'abonament de la taxa en línia.

En prémer "Continuar", arribem a l'espai de registre. En aquest espai hem d'introduir un document que ens identifiqui (DNI, NIE o Passaport) i proporcionar una adreça electrònica  que servirà per rebre comunicacions per part del servei.

Podem inscriure'ns amb DNI, NIE o amb el nostre passaport.




Important!

Fixeu-vos bé que a l'adreça URL ja apareix el cadenat i l'https indicant que la nostra informació serà xifrada per seguretat. Recordeu que mai hem d'introduir dades personals a un web on no hi apareguin aquests elements de seguretat.





Un cop acceptem i les dades introduïdes són correctes, un últim missatge ens insforma sobre el tractament que rebran les nostres dades personals. Acte seguit ens demana que acceptem les condicions.

A més, podem marcar el consentiment per autoritzar al servei la consulta de la informació sobre la nostra situació per verificar que estem exempts o no d'abonar la taxa. Aquest pas ens estalvia haver de presentar la documentació tant sigui per via telemàtica o presencial.

Si volem, podem permetre que el servei comprovi que les nostres dades són correctes per estalviar-nos haver de presentar documentació adicional.
Un cop acceptades les condicions serà el moment d'esperar. Rebrem un missatge al nostre correu electrònic confirmant que la nostra inscripció ha estat realitzada amb èxit i una contrasenya que haurem de fer servir per accedir a la nostra zona privada.

El primer cop que hi entrem haurem d'omplir un formulari amb les nostres dades personals.

Per accedir a la nostra zona privada introduirem el nostre document i la contrasenya proporcionada pel servei.


A l'hora d'omplir el formulari hem de recordar que els camps amb asterisc són obligatoris.

Aquest formulari és molt més complet que l'anterior i en ell haurem de donar informació més específica sobre nosaltres.

Les dades complementàries tenen a veure amb l'exempció o bonificació de la taxa.
Un cop omplert aquest formulari haurem de contestar un seguit de preguntes sobre la nostra situació per corroborar si em de pagar o no la taxa.

Ara només hem d'esperar la confirmació per part de l'entitat per poder accedir a l'espai d'acreditacions i demanar data i lloc per fer l'examen.
Un cop rebem la confirmació per correu i no se'ns demana cap documentació adicional podrem tornar a accedir a la nostra zona i a l'apartat acreditacions triarem a quin nivell ens volem presentar i acte seguit cercarem el centre on ens examinarem.

Un cop completat tot el registre i decidim presentar-nos a la prova haurem de triar el nivell al qual ens volem presentar.
Un cop triat el centre podrem veure un calendari amb els dies i horaris disponibles per a aquest centre. Triem el moment i ja està.

El dia que ens presentem al centre acreditat hem de procurar estar amb antelació ja que ens proporcionaran un codi. Allà, ens proporcionaran un ordinador amb connexió a Internet des del qual accedirem al portal i a la nostra zona privada dins d'aquest, per tant no ens oblidem de la nostra contrasenya.

A la nostra zona privada hi ha un punt del menú que ens porta a realitzar la prova. És llavors quan se'ns demanarà introduir el codi que ens proporciona el centre.

La prova sencera es fa amb el navegador, ja que l'examen es realitza en línia.

Espero haver resolt els dubtes d'aquells que sempre demaneu informació sobre la prova d'ACTIC. A continuació us deixo un petit llistat de conceptes que hem el·laborat a classe que espero que us ajudi a visualitzar una mica cap a on van enfocats els coneixements que s'han d'adquirir amb cada competència.

Tots aquest conceptes formen part del nivell bàsic.

Conceptes que hem de conèixer sobre les tecnologies de la informació i la comunicació

c1 cultura, participació i civisme digital

  • TIC: Tecnologies de la informació i comunicació
  • Internet: Conjunt descentralitzat de xarxes de comunicació interconnectades a nivell mundial.
  • Correu electrònic: Servei de xarxa que permet als usuaris enviar i rebre missatges utilitzant xarxes de comunicació electròniques.
  • Xat: Mètode de comunicació digital que consisteix en una conversa escrita i de forma instantània entre dos o més usuaris a través d'una xarxa.
  • Fòrum: Lloc de discussió en línia, asíncron, en què els usuaris publiquen missatges sobre un tema. Es crea d'aquesta manera un fil o conversa jeràrquica en base a les preguntes i respostes publicades. Aquest diàleg no es produeix en temps real com succeeix en els xats.
  • Bloc: Lloc web que, a manera de diari personal, inclou continguts de l'interès de l'autor o autors. Aquests continguts són actualitzats amb freqüència i poden ser comentats pels seus lectors.
  • Wikis: lloc web les pàgines poden ser editades directament des del navegador. Els usuaris creen, modifiquen o eliminen continguts que comparteixen.
  • Contrasenya: Paraula o codi de control necessari per accedir a un determinat recurs.
  • Web: Document electrònic que pot contenir text, so, vídeo, imatges, etc. al qual es pot accedir a través de la xarxa mitjançant un navegador web.
  • Galetes: També coneguda com galeta informàtica. És un petit arxiu enviat per un lloc web. Aquest fitxer s'emmagatzema en el navegador de manera que el lloc web pot consultar l'activitat prèvia de l'usuari.
  • Signatura electrònica: És un concepte jurídic equivalent al del la signatura manuscrita. Serveix per tant per identificar una persona com a firmant d'un document o arxiu electrònic.
  • Certificat digital: També conegut com certificat electrònic, és un fitxer informàtic generat per una entitat de serveis de certificació que associa unes dades d'identitat a una persona física o jurídica, confirmant la seva identitat digital a internet.
  • Comerç electrònic: També conegut com e-commerce, consisteix en la compra i venda de productes i serveis a través de mitjans electrònics com Internet.
  • Feeds: És un arxiu generat per alguns llocs web. Aquests contenen informació i un enllaç cap al propi lloc web. S'utilitzen per saber si s'han actualitzat els continguts sense necessitat d'accedir-hi.
  • Phishing: Estafa de pesca. Mètode que utilitzen els ciberdelinqüents per enganyar i aconseguir informació personal de l'usuari com poden ser contrasenyes, dades bancàries, etc.
  • Spam: També conegut com a correu brossa. Es tracta d'un correu electrònic no sol·licitat que s'envia a un gran nombre de destinataris amb fins publicitaris o comercials.
  • Xarxa: Conjunt d'equips informàtics i programari connectats entre si a través d'un mitjà que intercanvien informació i comparteixen recursos.
  • Lluminositat: És la capacitat per mostrar blancs i negres, així com colors intermedis amb què compta un monitor.
  • Contrast: És la diferència apreciable entre el blanc més blanc i el negre més negre. Sol venir expressat de la següent manera 2000: 1. Això vol dir que el blanc més blanc és 2000 vegades més clar que el negre més negre.
  • Resolució: És el nombre de píxels que pot ser mostrat per pantalla. Un exemple de resolució seria 1024x768.
  • Píxel: És la unitat homogènia mes petita de color que forma part d'una imatge digital.

c2 tegnología digital, ús d'ordinador i de sistema operatiu

  • Ordinador: Màquina electrònica que rep i processa dades per a transformar-los en informació útil.
  • Maquinari: Conjunt d'elements físics o materials que constitueixen un ordinador o un sistema informàtic.
  • Programari: Conjunt de programes i rutines que permeten a la computadora realitzar determinades tasques.
  • Llei de Moore: Terme informàtic originat en la dècada de 1960 que estableix que la velocitat del processador dels ordinadors es duplica cada 12 mesos. Això es deuria al fet que el nombre de transistors dels microprocessadors es duplica en aquest temps.
  • Copyright: Dret que té un autor sobre totes les seves obres. Aquest dret li permet decidir en quines condicions es poden reproduir i distribuir. És un dret legalment irrenunciable.
  • Copyleft: Es tracta d'una pràctica legal que consisteix en l'exercici del dret d'autor per fer possible el lliure ús i distribució d'una obra.
  • Creative Commons: Organització sense ànim de lucre dedicada a promoure l'accés i l'intercanvi de cultura. Ha desenvolupat una sèrie de models de llicències de drets d'autor com a instruments jurídics que ofereixen a l'autor diverses possibilitats per compartir les seves obres.
  • Programari lliure: Conjunt de programari que, per elecció manifesta del seu autor, pot ser copiat, estudiat, modificat i utilitzat lliurement amb qualsevol finalitat i redistribuir-lo amb o sense canvis o millores.
  • Programari de propietat: Programari del qual no hi ha possibilitat d'accés lliure al seu codi font. No es permet la seva lliure modificació, adaptació ni lectura per part de tercers.
  • Sistema operatiu: És el programa encarregat de la gestió de tots els recursos del sistema informàtic, tant maquinari com programari. Facilita la comunicació entre l'usuari i l'ordinador així com també dóna accés als recursos de l'ordinador a les aplicacions instal·lades en aquest.

c3 Navegació i comunicació en món digital

  • Web 2.0: També conegut com a Web Social. És l'evolució de la web en què els usuaris deixen de ser simples consumidors i es converteixen en creadors de continguts i membres de comunitats interconnectades en les xarxes socials.
  • Navegador: És una aplicació que ens permet l'accés a la web, encarregant-se de interpretar els diferents arxius perquè l'usuari els pugui visualitzar.
  • Client de correu: Un client de correu electrònic és un programa d'ordinador utilitzat per llegir i enviar missatges de correu electrònic.
  • Http: Hypertext Transfer Protocol, en castellà "Protocol de Transferència de Hipertextos, s'utilitza en algunes adreces d'Internet.
  • TCP / IP: Conjunt de protocols que permeten la comunicació entre els ordinadors d'una xarxa. Representa totes les regles de comunicació per Internet.
  • WWW: El World Wide Web és un sistema de documents d'hipertext que es troben enllaçats entre si i als quals s'accedeix a través d'Internet.
  • URL: Uniform Resource Locator, en castellà "Localitzador Uniforme de Recursos". Es tracta d'una seqüència de caràcters utilitzats per nomenar i localitzar recursos, documents i imatges a Internet.

c4 tractament de la informació escrita

  • Copia: És l'acció de duplicar algun contingut (arxiu, carpeta, text, etc.). Quan copiem un contingut, aquest queda emmagatzemat en el denominat porta-retalls a l'espera de ser enganxat en una altra ubicació.
  • Tallar: Acció de emmagatzemar un contingut (arxiu, carpeta, text, etc.) al porta-retalls per poder enganxar-lo a una nova destinació.
  • Enganxar: És l'acció de reproduir el contingut que prèviament ha estat copiat.
  • Seleccionar: Acció d'escollir un objecte o text en pantalla, generalment mitjançant l'ús del ratolí.
  • Barra d'eines: Component de la pantalla disposat en forma de fila, columna o bloc que conté icones o botons que activen determinades funcions d'una aplicació.
  • Barra de menú: Barra que conté les diferents categories d'eines o funcions amb què compta una aplicació.
  • Menú contextual: Es tracta d'un menú desplegable amb diferents opcions, que s'obre al pressionar el botó secundari del ratolí. Segons la ubicació del cursor del ratolí, aquest menú oferirà unes funcions o unes altres.

c5 tractament d'informació gràfica, sonora i de la imatge en moviment

  • Jpg: Format de compressió per imatges de 24 bits de profunditat amb pèrdua. Això implica que es perd qualitat respecte a la imatge original, però el grau de compressió és ajustable. A més compressió menys qualitat.
  • Png: Format gràfic de compressió sense pèrdua. Aquest format és capaç d'emmagatzemar transparències. Admeten imatges d'una profunditat de color de 24 bits (color real).
  • Gif: Format de compressió d'imatges sense pèrdua. Admet imatges amb un màxim de 256 colors. El seu ús és molt estès pel fet que permet l'emmagatzematge d'animacions.
  • Tiff: Format d'imatges en mapa de bits, permet compressió sense pèrdua. Se sol utilitzar en l'àmbit professional per la seva alta qualitat.
  • Capes: Els editors d'imatges utilitzen aquest mètode que consisteix el la superposició de diferents "fulles" que poden contenir elements o imatges de forma individualitzada. A l'visualitzar totes en el seu conjunt podem veure la composició o imatge completa que es vol crear.
  • Bits: Unitat mínima d'informació amb dos possibles valors, 0 o 1.
  • mp3: Format de compressió d'àudio digital amb pèrdua.
  • Ogg: Format d'arxiu lliure amb pèrdua.
  • wma: Windows Media Audio és un format d'àudio amb compressió desenvolupat per Microsoft.
  • Audacity: Programa lliure i multiplataforma de gravació i edició d'àudio.
  • Vlc: Reproductor Multimèdia, lliure, de codi obert i multiplataforma. Molt emprat causa de la gran quantitat de formats d'àudio i de vídeo que suporta.
  • Cd: Disc òptic d'emmagatzematge de dades digitals amb capacitat de 700 MB.
  • Dvd: Tipus de disc òptic per a l'emmagatzematge de dades amb capacitat de 4'7 GB.
  • Blu-ray: Format de disc òptic per a vídeo d'alta definició amb capacitat d'emmagatzematge de 25 GB.
  • Iso: Una imatge iso és una arxiu informàtic on s'emmagatzema una còpia o imatge exacta d'un sistema d'arxius.

c6 tractament d'informació numèrica

  • Full de càlcul: Tipus d'aplicació que permet manipular dades numèriques i alfanumèrics disposats en forma de taules compostes per cel·les.
  • Cel·la: És una intersecció d'una fila i una columna. Aquest espai pot contenir text, números, etc.
  • Rang: Conjunt de cel·les adjacents d'un full de càlcul.
  • Referència relativa: Tipus de referència a una altra cel · la que ajusta automàticament la columna i la fila en desplaçar la fórmula per el full de càlcul. Això es produeix perquè té en compte la relació amb la posició de la columna i la fila en què es troben les dades referenciats.
  • Referència absoluta: Tipus de referència que només té en compte una cel·la en concret. D'aquesta manera sempre sostraure el valor contingut en aquesta cel·la malgrat que estenguem la fórmula a altres cel·les adjacents.

Fins aquí l'entrada corresponent al mes anterior. Lamento no haver-la acabat abans i espero que us sigui d'utilitat.

Ens veiem a classe!