dilluns, 29 de febrer del 2016

El corrector del navegador (Firefox)

L'altre dia, mentre treballàvem amb el correu web gmail, vàrem comprovar que, en escriure un missatge, el corrector ortogràfic actua automàticament indicant les paraules que presenten alguna errada tot subratllant-les amb una línia de color vermell.

Amb el menú contextual podem veure el llistat de diccionaris que tenim instal·lats al nostre navegador.
Quan naveguem per la xarxa, l'encarregat d'ajudar-nos a escriure correctament és el navegador. Per tant, si volem que ens corregeixi en una altra llengua diferent, és la configuració del navegador la que haurem de modificar.

Cada navegador és diferent, però com que a classe treballem amb Mozilla Firefox, us explicaré com afegir idiomes per a la correcció en aquest navegador.

Imaginem-nos que estem redactant un correu en català i el nostre navegador només té diccionari en castellà. Com és lògic, marcarà tot el text en vermell, ja que el que fan els correctors és comparar les paraules que contenen els seus diccionaris amb aquelles que nosaltres anem inserint. Si hi ha coincidència no succeeix res, però si no es correspon amb cap paraula que continguin ens avisa del possible error. Evidentment, si escrivim en català, les paraules del diccionari castellà no seran coincidents i per tant les marcarà com errònies.

Per tal d'adaptar el corrector a les nostres necessitats hem d'afegir el diccionari català al navegador. Fer-ho és molt senzill. Fem servir el menú contextual (botó dret del ratolí) a sobre del text i veurem que hi ha la opció de "llengües" amb un desplegable on apareixen tots els diccionaris que tenim instal·lats i com a opció final "Afegeix diccionaris...".

Podem veure el llistat de diccionaris instal·lats per a la correcció dels nostres texts quan treballem amb el navegador


Triarem aquesta última i s'obrirà una pestanya amb el llistat de tots els diccionaris disponibles per a Mozilla Firefox.

Pestanya amb el llistat de diccionaris disponibles per a Mozilla Firefox.

Triem "instal·la el diccionari" a l'idioma desitjat i acte seguit una petita finestra ens permetrà iniciar el procés d'instal·lació del diccionari com a complement del navegador.

Podem veure com el català i el castellà estan instal·lats i llestos per a la correcció.


Si aquest sistema ens falla, tenim una altra manera d'instal·lar el diccionari. A través del menú "eines" del navegador, on tenim l'opció "complements".

També podem gestionar els complements del navegador des de la opció "complements" del menú "eines".
S'obrirà una nova pestanya amb un cercador on podem posar l'idioma que volem cercar i ens apareixerà un llistat amb tots els complements que continguin la paraula indicada i un botó amb l'opció instal·lar.

Una vegada hem cercat el complement desitjat (en aquest cas el diccionari castellà) premem el botó "instal·lar". Un cop instal·lat podrem inhabilitar-lo o bé suprimir-lo si ja no ens fa falta.

Aquesta forma és més ràpida i ens permet controlar tots els complements que tenim instal·lats al navegador.

No hem de confondre la incorporació d'un diccionari per a la correcció amb l'idioma amb el qual es presenta el navegador. Si el que volem és que l'aplicació estigui en un altre idioma hem de fer-ho descarregant el "paquet d'idioma" i no pas el diccionari. Però d'això ja en parlarem un altre dia.

Espero que us hagi estat útil.

Ens veiem a classe!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada