dilluns, 29 de febrer del 2016

El corrector del navegador (Firefox)

L'altre dia, mentre treballàvem amb el correu web gmail, vàrem comprovar que, en escriure un missatge, el corrector ortogràfic actua automàticament indicant les paraules que presenten alguna errada tot subratllant-les amb una línia de color vermell.

Amb el menú contextual podem veure el llistat de diccionaris que tenim instal·lats al nostre navegador.
Quan naveguem per la xarxa, l'encarregat d'ajudar-nos a escriure correctament és el navegador. Per tant, si volem que ens corregeixi en una altra llengua diferent, és la configuració del navegador la que haurem de modificar.

Cada navegador és diferent, però com que a classe treballem amb Mozilla Firefox, us explicaré com afegir idiomes per a la correcció en aquest navegador.

Imaginem-nos que estem redactant un correu en català i el nostre navegador només té diccionari en castellà. Com és lògic, marcarà tot el text en vermell, ja que el que fan els correctors és comparar les paraules que contenen els seus diccionaris amb aquelles que nosaltres anem inserint. Si hi ha coincidència no succeeix res, però si no es correspon amb cap paraula que continguin ens avisa del possible error. Evidentment, si escrivim en català, les paraules del diccionari castellà no seran coincidents i per tant les marcarà com errònies.

Per tal d'adaptar el corrector a les nostres necessitats hem d'afegir el diccionari català al navegador. Fer-ho és molt senzill. Fem servir el menú contextual (botó dret del ratolí) a sobre del text i veurem que hi ha la opció de "llengües" amb un desplegable on apareixen tots els diccionaris que tenim instal·lats i com a opció final "Afegeix diccionaris...".

Podem veure el llistat de diccionaris instal·lats per a la correcció dels nostres texts quan treballem amb el navegador


Triarem aquesta última i s'obrirà una pestanya amb el llistat de tots els diccionaris disponibles per a Mozilla Firefox.

Pestanya amb el llistat de diccionaris disponibles per a Mozilla Firefox.

Triem "instal·la el diccionari" a l'idioma desitjat i acte seguit una petita finestra ens permetrà iniciar el procés d'instal·lació del diccionari com a complement del navegador.

Podem veure com el català i el castellà estan instal·lats i llestos per a la correcció.


Si aquest sistema ens falla, tenim una altra manera d'instal·lar el diccionari. A través del menú "eines" del navegador, on tenim l'opció "complements".

També podem gestionar els complements del navegador des de la opció "complements" del menú "eines".
S'obrirà una nova pestanya amb un cercador on podem posar l'idioma que volem cercar i ens apareixerà un llistat amb tots els complements que continguin la paraula indicada i un botó amb l'opció instal·lar.

Una vegada hem cercat el complement desitjat (en aquest cas el diccionari castellà) premem el botó "instal·lar". Un cop instal·lat podrem inhabilitar-lo o bé suprimir-lo si ja no ens fa falta.

Aquesta forma és més ràpida i ens permet controlar tots els complements que tenim instal·lats al navegador.

No hem de confondre la incorporació d'un diccionari per a la correcció amb l'idioma amb el qual es presenta el navegador. Si el que volem és que l'aplicació estigui en un altre idioma hem de fer-ho descarregant el "paquet d'idioma" i no pas el diccionari. Però d'això ja en parlarem un altre dia.

Espero que us hagi estat útil.

Ens veiem a classe!

dimarts, 23 de febrer del 2016

Desplaçament i selecció pel document de text. LibreOffice Writer

Degut a la preocupació d'alguns alumnes per la tendència que s'ha detectat en els exàmens d'ACTIC, cap a preguntes sobre l'editor de text, dedicaré unes poques entrades a repasar els punts més importants a tenir en compte a l'hora de fer servir aquesta eina. Em centraré en l'ús de l'editor de text Writer, que és el que fem servir a classe.

Desplaçament

Per començar, tractarem el tema del desplaçament pel document de text. Obrim Writer i des d'aquest obrim un document de text que tingui vàries pàgines. Situem el cursor de text a l'inici del document.

Document de text obert a LibreOffice Writer.



Si volem desplaçar-nos al final del document, farem servir les tecles Control + Fi, aquesta última situada a les tecles d'edició. Veien com el cursors'ha situat al fina del document esperant que teclegem.
Amb la combinació de tecles Control + Fi, hem portat el cursor de text al final del document.

Per tornar a l'inici del document, només hem de prémer les tecles Control + Inici.


Aquestes dues tecles, Inici i Fi, per sí soles, desplacen el cursor de text cap a l'inici i el final d'una mateixa línia de text.

Una altra forma de desplaçar-nos a través d'un document amb el cursor de text és mitjançant l'ús de les tecles "Av Pàg." i "Re Pàg.". Aquestes, ens traslladaran mitja plana cap avall o cap amunt, respectivament. Aquestes tecles, ens permeten la lectura del text sense saltar-se la visualització de cap línia. Resulten una eina molt útil tant per llegir documents de text com pàgines web.


Tecles "Av pag" i "Re pag".


Per finalitzar amb les tecles que ens són útil en el desplaçament per un document de text, no ens podem oblidar de les tecles de direcció. Cada vegada que premem la fletxa amunt o avall pujarem o baixarem una fila de text i cada vegada que premem dreta o esquerra ens desplaçarem un caràcter en la direcció corresponent.

Realitzar els desplaçament mitjançant el teclat és més còmode quan disposem d'un teclat tradicional però sovint hem de treballar amb ordinador, portàtils que no presenten la disposició típica dels teclats d'edició i ens és més senzill realitzar els desplaçaments mitjançant el ratolí.

Hem de tenir present que l'Scroll no trasllada el cursor de text i haurem de fer clic a l'espai corresponent de text si volem fer-hi afegits o modificacions. Igual succeeix si ens limiten a arrossegar la barra de desplaçament amunt i avall.

La roda del ratolí en diem scroll.


Les fletxes i el botó central
 ens faciliten el desplaçament
 pel document.
La barra de desplaçament
de LibreOffice Writer (esquerra)
i de MS Office Word (dreta),
no són iguals.
Ara bé, hem de tenir present una eina de desplaçament que no apareix a l'editor de text que fem servir a classe però si a la majoria d'editors de text (incloses altres versions del nostre). Em refereixo als botons que apareixen al final de la barra de desplaçament, dues fletxes (amunt i avall) i en el mig un altre botó. Aquest botó central ens permet triar entre quins elements del document volem fer el desplaçament.


Per exemple, si hi fem clic i triem la icona "imatge" del desplegable corresponent, podrem desplaçar-nos d'imatge en imatge prement els botons de les fletxes.


Com sabeu, al nostre LibreOffice Writer no tenim aquest element, però tenim un navegador que fa la mateixa funció. Si ens fixem a la part dreta de la finestra podem desplegar un menú que inclou la opció del navegador (la icona sembla un sol). Aquest navegador ens llistarà els elements de cada tipus que hi hagi al document i ens permetrà anar-hi directament fent-hi doble-clic a sobre. 

Tot i que sembla més complicat que l'anterior, ens permet anar directament a l'element desitjat sense haver de passar per cap altre i això és una avantatge.

El Navegador de LibreOffice Writer 
ens facilita el desplaçament 
de manera directa
 per als diferents elements 
del nostre document.


Gràcies al botó central podem triar
cap a quin tipus d'element
 efectuarem el desplaçament.












El desplegable del navegador s'assembla al menú que surt quan premem el botó central de les fletxes a la barra de desplaçament de Word.

Selecció

Podem combinar els mètodes de desplaçament de teclat que hem vist abans amb l'ús de la tecla Shift per a realitzar seleccions de text.
Per exemple, si volem seleccionar des d'on es troba el cursor de text fins al final de la línia només cal que premem la combinació de tecles Shift + Fi. D'altra banda, si volem seleccionar fins al final del document, faríem servir Shift + Control +Fi.

Per finalitzar, recordeu que per seleccionar tot el document tenim la combinació de tecles Control + a.

D'altra banda, si preferim fer la selecció fent servir el ratolí, cal que coneguem que hi ha formes més eficients que el típic clicar i arrossegar. Així, si fem dos clics a sobre d'una paraula, aquesta quedarà seleccionada. Si en fem tres, seleccionarem una oració i si en fem quatre seleccionarem un paràgraf sencer.

Per acabar, aquí us deixo una taula-resum per tal que puguem repasar el contingut, però recordeu que la millor garantia és practicar-ho tot moltes vegades.

Desplaçaments i selecció mitjançant el teclat
Combinació de tecles
Utilitat
Inici
Ens trasllada el cursor al final de la línia.
Fi
Trasllada el cursor a inici de línia.
Re Pàg
Ens trasllada mitja plana cap amunt.
Av. Pàg
Ens trasllada mitja plana cap avall.
Control + Fi
Ens porta al final del document.
Control + Inici
Ens porta a l'inici del document.
Control + Re Pàg
Ens trasllada a l'inici de la pàgina.
Control + Av Pàg
Ens trasllada al final de la pàgina.
Tecla direcció amunt
Desplaça el cursor de text una fila cap amunt.
Tecla direcció avall
Desplaça el cursor de text una tecla cap avall.
Tecla direcció dreta i tecla esquerra
Desplaçen en cursor de text un caràcter a la dreta i a l'esquerra respectivament.
Shift + qualsevol de les combinacions anteriors
Farà el desplaçament corresponent però seleccionant el text i/o d'altres elements que hi hagi en mig.
Control + a
Selecciona tot el document.
Desplaçament i selecció mitjançant el ratolí
Nombre de clics
Utilitat
Un clic
Posiciona el cursor de text al lloc indicat.
Dos clics
Selecciona una paraula
Tres clics
Selecciona una frase o oració dintre d'un paràgraf.
Quatre clics
Selecciona tot un paràgraf.
Scroll o roda del ratolí
Serveix per desplaçar-se cap amunt o cap avall dintre del document.
Si el premem com si fos un botó ens permet realitzar desplaçaments ràpids (a Word).

Espero que us hagi estat útil. 

Ens veiem a classe!