diumenge, 8 de setembre del 2013

Utilitzant Picasa

L'accés cada cop més imprescindible a les noves tecnologies i l'aparició de les anomenades xarxes socials ha fet que tothom esdevingui "creador" de documents accessibles per a gairebé tothom. Els dispositius mòbils han facilitat que la major part dels documents que compartim siguin imatges. Picasa és un servei que ens ofereix Google per poder arxivar les nostres imatges i compartir-les amb aquelles persones que desitgem.

Aquesta entrada ha estat realitzada amb un ordinador amb Windows. Els noms d'usuari que apareixen a les imatges són completament inventats.

Començar amb Picasa

Per fer servir Picasa necessitem tenir primer un compte de Google, és a dir, un compte de correu Gmail. Obrim el nostre navegador navegador i busquem Picasa al buscador o introduïm a la barra del navegador la següent direcció:

picasaweb.google.es


 Un cop hem introduït el nostre correu i contrasenya ens deixarà entrar i aquesta serà la primera pàgina que veurem:


Com és lògic hem de fer clic al botó que ens diu crear perfil. Però us recordo que abans sempre és de sentit comú llegir tota la informació que ens proporciona aquesta pàgina. En aquesta se'ns descriu la lògica amb la que treballa Picasa. Per mi, la millor característica d'aquest servei és la privacitat.
Un cop acceptem la creació del perfil ens trobarem amb aquesta pantalla:
Malgrat que se'ns presenta un botó per descarregar l'aplicació Picasa, no és necessari que instal·lem res al nostre ordinador. Ens fixem per tant en un botó més petit, que hi ha a dalt a la dreta i que s'anomena Càrrega. Hem de fer clic en aquest botó per començar a carregar les nostres fotografies a Picasa.
Arribarem a una pàgina on ens demanaran que donem un nom a un àlbum i que incorporem les fotografies desitjades.
Veiem per tant que les nostres fotografies han de ser emmagatzemades en àlbums i per tant si volem desar només una fotografia, aquesta ha d'estar en el seu propi àlbum.

Si tenim oberta una finestra amb les fotografies (o imatges) que volem desar, podem seleccionar-les i arrossegar-les directament al centre de la pàgina. Sinó, només hem de pitjar el botó selecciona fotos de l'ordinador. S'obrirà un quadre de diàleg per cercar les nostres imatges, les seleccionem i acceptem i es carregaran immediatament.
Si ja tenim totes les fotografies premem el botó D'Acord.
Podem arrossegar directament les fotografies des de la nostra carpeta.

Premem el botó seleccionar fotos del nostre ordinador.


Important!

Per seleccionar una imatge, només hem de fer un sol clic a sobre d'aquesta i quedarà remarcada (de color bau fosc a Windows). Però si volem seleccionar més d'una imatge al mateix temps tenim les següents opcions:
  1. Prémer el botó esquerre del ratolí quan el cursor es trobi en un espai buit de la finestra que conté les imatges i, sense deixar anar el botó, arrossegar-lo per sobre d'aquelles que volem seleccionar.
  2. Seleccionar arrossegant el cursor

  3. Seleccionar la primera imatge que volem incorporar amb un clic i prement la tecla Shift fer un altre clic a la última de les imatges que volem incorporar.
    Aquest sistema té dues avantatges clares:
    • Resulta molt còmode quan les nostres imatges estan endreçades i volem seleccionar una secció concreta.
    • És perfecta per aquelles persones que encara presenten moltes dificultats per controlar el ratolí a l'hora d'arrossegar el cursor per seleccionar.
  4. Seleccionar utilitzant la tecla "shift"

  5. Fer clic a la primera imatge i després prémer la tecla CTRL. Sense deixar-la anar, anem clicant una per una la resta d'imatges que volem seleccionar. Quan ja estiguin totes les que volem podem deixar anar la tecla CTRL.
    Aquesta opció és perfecta per quan volem seleccionar imatges concretes que es troben disperses a la mateixa ubicació.
  6. Seleccionar fent servir la tecla Ctrl



Si carreguem moltes fotografies alhora potser triga una mica en carregar-les totes. Però el més important és que un cop les hem afegit totes no ens descuidem que hem d'acceptar o l'álbum no es desarà.
Quan es carreguen totes les fotografies ja podem prémer el botó D'acord.


Gestionem el nostre álbum

Ara que ja hem carregat totes les fotografies al nostre àlbum, veurem totes les opcions que ens ofereix aquest servei. Picasa és sobretot una eina que ens permet emmagatzemar i compartir les imatges. Quan estem a dins d'un àlbum hem de treballar amb el següent menú.

    Elements de la pàgina:

  • Pestanyes Picasa
    Pàgina principal
    Ens porta a la pàgina on hi ha tots els àlbums que hem creat i a sota moltes imatges que han estat penjades de forma pública per altres usuaris.
    Les meves fotografies
    Ens trobem amb els nostres àlbums i aquells altres àlbums que han compartit amb nosaltres altres usuaris.
    Explora
    Ens porta a una galeria mundial on hi ha milers de fotografies.

  • Menú de l'àlbum
    Presentació amb diapositives
    Ens permet veure tots les imatges de l'àlbum com si fos una presentació.
    Comparteix
    Ens obre un quadre de diàleg a on introduirem les adreces de correu electrònic de les persones amb les que volem compartir l'àlbum. Podrem triar d'entre els nostres contactes de correu, afegir cercles, etc. (Funcionament similar a al correu electrònic.)
    Afegeix fotos
    Com hem esmentat abans, aquesta opció ens permet afegir fotografies o imatges prèviament emmagatzemades al nostre ordinador o dispositiu extraïble. Per tant ens obrirà el quadre de diàleg d'obrir.
    Accions
    Es tracta d'un desplegable amb eines que ens permetran des de decidir quina imatge serà la portada de l'àlbum fins a afegir subtítols a les fotografies o fins i tot fer un collage.
    Organitzar
    Ens portarà a una pàgina on tindrem les vistes en miniatura de les nostres imatges i un desplegable amb opcions per ordenar les imatges cronològicament, per nom o segons els nostres criteris (arrossegant-les amb el ratolí).
    També ens permetrà eliminar, copiar o moure les imatges que seleccionem a un nou àlbum o a un altre ja existent.
    Barra de zoom
    Ens permet que les vistes en miniatura de les imatges del nostre àlbum siguin més petites o més grans arrossegant el botó cap a l'esquerra o cap a la dreta respectivament.

Veiem ara algunes de les opcions més importants d'aquest menú:

Les diapositives

Per defecte les diapositives van passant automàticament. Nosaltres podem reduir o augmentar el temps de visualització abans de la transició cap a una altra diapositiva. Podem aturar la presentació automàtica i passar d'una imatge a una altra fent servir les fletxes.
Per sortir de la presentació hem de prémer el botó tancar (el que conté la X).

Afegir fotografies


Sempre que estem al nostre àlbum, podrem afegir-hi fotos noves. Les fotografies o imatges noves s'afegeixen mitjançant el botó Afegeix fotos. Les fotos que incorporem a través d'aquest botó es sumaran al mateix àlbum en el que ens trobem. Si tornem a prémer el botó Càrrega tornarem a la pàgina de creació d'àlbum, on haurem de triar un nom per a l'àlbum i repetir tota la operació de càrrega de imatges.

Accions

Podem afegir subtítols a totes les imatges des del la opció subtítol del menú Accions.
Si estem al nostra àlbum, ens portarà a una pàgina on tindrem un quadre de text al cosstat de cada imatge. Afegim el text i acceptem els canvis.

Afegim text a les nostres imatges.
Si estem treballant només amb una fotografia, el quadre de text apareix al peu de la mateixa. Malgrat que el text es guarda automàticament, hem de fer clic al botó desar, o es perdrà tot el text.
Diapositiva amb subtítol

Organitzem les nostres fotografies

El desplegable amb les diferents formes d'ordenar es complementa amb tres botons que ens serveixen per copiar o re-ubicar les fotografies en un altre àlbum (nou o preexistent), o eliminar-les.


Podem decidir el nom pel nou àlbum i quina visibilitat tindrà.
Si la nova ubicació és un àlbum ja existent es desplegarà un llistat amb tots els que tenim.

Compartim les nostres imatges

Passem ara al tema més important de Picasa, la lògica amb la qual es poden compartir els àlbums o les imatges que hi desem.
La imatge de l'esquerra és el menú que tindrem a la dreta quan estem treballant dins d'un dels nostres àlbums. Com podem veure, per defecte Picasa no comparteix amb ningú cap imatge que nosaltres emmagatzemem.
Per començar a compartir haurem, per tant, de prémer el botó comparteix. Aquest ens portarà a una pàgina on podrem afegir els correus electrònics de les persones o entitats amb les que volem compartir l'àlbum.

La dinàmica, és la mateixa que la d'un correu electrònic. Fins i tot, podem enviar-ho als nostres grups. Però el que resulta veritablement útil, és que tenim la possibilitat de permetre que el o els receptors puguin afegir o no més imatges a l'àlbum. Per tant Picasa està pensat tan per afavorir el treball en línia com per protegir la integritat de les nostres imatges, segons les nostres necessitats o la finalitat del nostre àlbum.

Un cop hem compartit l'àlbum, ens apareix al mateix menú de la dreta un llistat de persones amb les que l'hem compartit. Si canviem de idea i volem impedir que afegeixin fotografies (si és que hem permès aquesta opció a l'hora de compartir)o simplement ja no volem que aquesta persona o persones accedeixi al nostre àlbum, només hem de prémer un dels dos botons que es mostren a la imatge de dalt.

Així amb un simple clic podem vetar l'accés al nostre àlbum.

Però i si només volem compartir una fotografia? Hem de fer un àlbum només per una?
La resposta és, no!
Si fem un clic a sobre de qualsevol fotografia de l'àlbum, se'ns obrirà una pàgina només amb aquesta fotografia i un menú a la dreta similar al de l'àlbum però amb algunes particularitats.

Si som actius a la xarxa Google+ el menú compartir serà el següent:

El funcionament és exactament el mateix però, com que es tracta d'una xarxa social, es pot compartir amb els nostres cercles.


Important!

Sempre que estem a dins d'un àlbum o d'una fotografia i volem tornar a la pàgina que conté tots els àlbums farem clic a la pestanya les meves fotografies. No importa si sembla que ja estiguem en aquesta pestanya.


En properes entrades veurem com treure-li més profit a Picasa. Com la elaboració de presentacions i la seva incorporació a pàgines web i blocs.
Espero que us hagi servit!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada