dilluns, 22 de juliol del 2013

Primers pasos amb l'editor de text

L'editor de text és potser l'eina ofimàtica més rellevant. I la que més hem hagut fer servir al llarg de la vida. Començant per la realització dels primers treballs a l'escola fins a la redacció del currículum, cartes, informes, etc.

Es important, per tant, tenir uns coneixements mínims sobre el seu funcionament per poder defensar-nos en molts àmbits. 

En aquesta entrada explicaré els elements més bàsics que hem de conèixer per començar a treballar amb un editor de text. Tant les explicacions com les imatges es basen en l'editor que ens ofereix el paquet d'ofimàtica "LibreOffice 4.0". Veurem elements de MS Word més endavant, quan parlem de característiques més avançades, per poder fer comparacions.

Aquest és l'aspecte que té l'editor de text:

A continuació veurem els elements que composen aquesta pantalla:
  1. La barra de títol ens mostra el nom del nostre escrit (si encara no l'hem guardat mai s'anomenarà sense títol) i el del programa que estem fent servir (en aquest cas LibreOffice Writer).
  2. La barra de menú conté totes les opcions que ens permet fer el programa per tal de crear els nostres treballs. Si fem un sol clic a qualsevol entrada del menú ens desplegarà un llistat d'opcions per escollir, cadascuna de les quals ens portarà a un quadre de diàleg específic des del qual especificarem la nostra elecció.
  3. La barra d'eines conté un seguit d'icones que representen opcions automatitzades. És a dir, que en comptes d'anar la barra de menú i triar l'opció que necessitem, tenim les opcions més comunes o que utilitzem amb més freqüència llestes per aplicar-les amb un sòl clic.
Important: En les pròximes entrades anirem veient com podem personalitzar la barra d'eines per tal d'adequar-la a les nostres necessitats específiques.

A sota de la pantalla tenim la barra d'estat, amb els següents elements:
Barra de marcadors.
Si fem un sol clic amb el cursor del ratolí a sobre de l'idioma se'ns desplegarà un menú contextual on podrem escollir l'idioma en que estem treballant per tal que ens assenyali les faltes ortogràfiques.

Important: Hem de tenir instal·lat el paquet d'idioma per tal que el corrector funcioni. És a dir, només ens serviran els idiomes que ens apareixen a la llista quan fem clic sobre l'idioma a la barra d'estat.



  • La primera d'aquestes icones quan està activa ens indica que una vegada acabem d'omplir la primera pàgina, la següent ens apareixerà just a sota d'aquesta.
  • La segona, ens indica que la pàgina següent ens apareixerà al costat en comptes d'aparèixer a sota.
  • La tercera fa que les pàgines ens apareguin enganxades de dos en dos.
    Zoom
    A la dreta de la barra d'estat i la vista del document, tenim una barra de zoom que ens permet fer més gran o més petita la visualització de la pàgina que tenim davant. Funciona arrossegant la rodona del centre cap a l'esquerra o la dreta.

Finalment, a la dreta de la pantalla tindrem la barra de desplaçament (imatge de la dreta).

Podem desplaçar-nos pel document fent clic a la barra i arrossegant-la cap amunt o cap avall.

A la part inferior i superior hi ha botons de fletxa que normalment ens serveixen per baixar o pujar una línia de text. 

A sota de la barra de desplaçament hi ha tres botons, dos de doble fletxa separats pel tercer, que acostuma a tenir una petita rodona.

De moment veurem com els botons de doble fletxa ens serveixen per passar d'una pàgina a una altra i en pròximes entrades veurem per a que serveix aquest botó central.


Comencem a treballar amb l'editor de text:

És evident que avanç de començar a escriure hem de saber quin tipus de document hem de realitzar. No és el mateix la redacció d'una carta que d'un currículum o d'un cartell o anunci.

Per  tal de veure les característiques més fonamentals, començarem per la redacció d'una carta.
Normalment les cartes han d'incloure la nostra adreça i la del nostre destinatari. Una anirà a la dreta i l'altra a l'esquerra.

Comencem escrivint l'adreça a la dreta. Busquem a la barra d'eines les següents icones:
Icones d'alineació.
Farem clic a la tercera, ja que és la que s'anomena alineació a la dreta.

Un cop seleccionada aquesta opció podem començar a escriure i veurem com el text ens va apareixent des de la dreta del full.

Per passar a la línia de sota, premem la tecla Intro del teclat.
Quan acabem d'escriure aquesta adreça haurem d'escriure l'altra a l'altra costat del full, per tant premem la primera icona, d'alineació a l'esquerra.

Un cop fet això comencem a redactar el cos de la carta:
Com podem veure hem continuat amb l'alineació esquerra i a la part dreta ens queda el text distribuit d'aquesta manera tan irregular. Per evitar això, hauriem d'haver fet clic a la icona de l'alineació justificada.
I ens quedaria el text així:

Observem com ara el text presenta uniformitat tant a la dreta com a l'esquerra. Això es deu a que la opció de text justificat reparteix els espais entre les paraules per tal que les línies comencin i acabin al mateix nivell.

D'altra banda, ens hem fixat que mentre escrivim quan arribem al final de la línia el programa continua  a la següent de forma automàtica. Per començar un paràgraf nou hem de prémer la tecla Intro del teclat.

Important: Sempre podem canviar l'alineació d'un text seleccionant-lo prèviament i clicant a la icona d'alineació que desitgem. 

L'última opció d'alineació és la que ens aporta la icona centrar.

Utilitzarem aquesta funció quan volem establir un títol centrat a la pàgina, o quan volem que qualsevol part del text ho estigui. 

Així és com quedarà un text centrat:
Actic Nivell 2-Mitjà, Julio F. Cuartero Sánchez
Veiem com ens quedarà irregular tant a l'esquerra com a la dreta. Però totes les línies tenen ta mateixa distància a cada costat respecte el marge o més ben dit, respecte el centre de la pàgina. 

Important: Cal que distingim entre el cursor del ratolí quan estem a sobre del text i el punt d'inserció

Quan estem a sobre d'un text, que com a mínim és possible seleccionar, el cursor del ratolí adoptarà aquesta forma (imatge de l'esquerra).
Mentre que el punt d'inserció és una petita línia vertical que apareix i desapareix de manera intermitent. Es diu punt d'inserció perquè allà on es troba és on s'inseriran el caràcters que nosaltres premem amb el teclat.

Podem moure el punt d'inserció per on hi hagi text que es pugui editar, mitjançant les tecles de direcció del nostre teclat.

També podem portar el punt d'inserció a qualsevol part del text fent un sol clic amb el ratolí a sobre del punt on volem inserir els nostres canvis.

Veurem més formes de desplaçament del punt d'inserció en la pròxima entrada.

Ja hem vist que hem de tenir en compte l'alineació en funció del tipus de document que hem de redactar. Però una altre aspecte a tenir en compte és el tipus de lletra que farem servir.

A la barra d'eines tenim un desplegable amb tots els tipus de lletra amb els que comptem i un altre desplegable amb la mida que li donarem al text.


Només hem de fer un clic a la fletxa del desplegable i triar un dels tipus de lletra que ens ofereix el Sistema. Normalment cada tipus estarà ja escrit amb la seva corresponent aparença.
Els tipus més freqüents que farem servir serà l'Arial i la Times new roman (amb la qual està escrita aquesta entrada). 

Alguns exemples amb els tipus de lletra més comuns i més originals:
El desplegable de la mida funciona o bé seleccionant un nombre de la llista o bé escrivint-lo directament. Com més alt és el nombre més gran serà la mida dels caràcters.
Finalment ens fixarem en les següents eines:


Aquests elements ens serveixen per destacar determinades paraules dins d'un text. Per exemple és costum escriure les paraules en altres idiomes en cursiva i les paraules clau o rellevants en negreta.
De la mateixa forma que amb l'alineació i amb el tipus i mida de lletra, podem marcar la opció desitjada avanç d'escriure la paraula o paraules que volem destacar, o marcar l'opció després d'haver seleccionat el text ja escrit.

Important: La cursiva, negreta i subratllat no son excloents. Una mateixa paraula o text pot tenir una, dues o les tres característiques.

A la pròxima entrada sobre processador de texts aprofundirem més en la utilització de les eines apreses en aquesta i poc a poc anirem revelant trucs i eines per a treure el màxim profit possible al nostre programa.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada