dimarts, 13 de juny del 2017

Les parts del navegador


Bon dia, bona tarda o bona nit!

El navegador és l’eina que fem servir per cercar continguts per Internet. És per aquest motiu que es fa necessari adquirir uns coneixements mínims sobre el seu ús i com personalitzar-lo per treure’n el màxim profit.

Fem per tant un ràpid repàs a tot allò que vàrem aprendre a classe sobre aquesta aplicació en la seva versió d’escriptori.

El Les aplicacions que fem servir en els ordinadors de sobretaula s'anomenen aplicacions d'escriptori.

Per fer aquest repàs he fet servir el navegador Mozilla Firefox ja que és el que fem servir habitualment a les classes. Tot i això, he volgut afegir algunes imatges de Google Chrome, ja que és el més utilitzat pels usuaris d’Internet a nivell mundial.

Les parts del navegador


La part fonamental del navegador és la barra d’adreces. Es tracta d’un espai on escrivim l’adreça de la pàgina web que volem visitar.

Important!

Les adreces de les pàgines web s’anomenen URL.

D’igual forma que la resta de programes d’escriptori disposa d’una barra de menú amb els menús següents: Fitxer, Visualitza, Historial, Adreces d’interès, Eines i Ajuda.

Sovint aquesta barra es troba amagada. Per poder-la mostrar col·loqueu el ratolí a l’alçada de la pestanya (però fora d’aquesta) com mostra la següent imatge i obriu el menú contextual (amb el botó dret del ratolí).

Quan fem clic a la opció "barra de menú" del desplegable fem aparèixer el menú. Sempre podem tornar a desmarcar-la si no volem que aquest menú estigui visible.


Apareixerà la opció Barra de menú. Apareixerà la opció «Barra de menú». Si la marquem, aquest menú apareixerà per sobre de la pestanya. En cas que estigui marcada i no volem que es mostri la barra de menús, només cal que el desmarquem amb un sol clic.

A banda d’aquest menú, els navegadors actuals compten amb un menú diferent situat a l’esquerra, a l’alçada de la barra d’adreces. Representat per tres ratlles o punts, aquest menú conté les opcions que es fan servir amb més freqüència.

Just abans d’aquest menú hi ha diferents botons amb diferents utilitats, tots ells conformen la barra d’eines.

El botó amb el dibuix d'una casa serveix per tornar a la pàgina d’inici del navegador.
 

Important!

La pàgina d’inici del navegador és aquella que es mostra quan obrim el programa. 

Aquesta pàgina es pot canviar per una del nostre interès. Molta gent fa que el cercador Google sigui la seva pàgina d’inici. Per això s’ha d’escriure www.google.es a l’apartat corresponent.

D’aquesta manera cada cop que obrim el navegador anirem a Google.es i cada vegada que pitgem el botó d’inici també.

Botó d'inici del navegador.


Un altre botó a destacar d’aquesta barra d’eines és el de memorització d’adreces. Amb el símbol d’una estrella, s’hi fem clic a sobre desarà en una llista d’adreces d’interès la pàgina en la qual ens trobem.

Fixem-nos ara en les opcions que ens ofereix aquesta estrella.

Podem fer que el nostre navegador memoritzi les adreces que visitem i fins i tot desar en una barra les que fem servir més habitualment per a la nostra comoditat.
Just a sota de la barra d’adreces, hi ha una barra anomenada barra de marcadors o barra d’adreces d’interès. Quan memoritzem l’adreça d’una pàgina web, per poder-hi accedir de forma més ràpida i còmoda, afegim aquesta adreça a la barra de marcadors, on apareixerà un botó amb el nom del web. Només serà necessari fer-hi clic a sobre i immediatament el navegador ens portarà cap aquella adreça.

Exemple de barra de marcadors amb l'adreça d'aquest bloc memoritzada.

Un altre element que cal dominar del navegar són les pestanyes. Les pestanyes del navegador ens permeten tenir obertes moltes pàgines web sense tenir que obrir més finestres.

Fixeu-vos bé en la imatge següent on hi ha un exemple de les pestanyes de Firefox i de Chrome.

Pestanyes del Google Chrome.
Pestanyes del Mozilla Firefox.


Recordeu que per tancar una pestanya heu de prémer la x. Si en voleu obrir una de nova, només hem de prémer el botó del costat, que normalment conté el signe + o bé un petit quadre.


Important!

Per canviar de pestanya hem de senyalar-la amb el ratolí i fer-hi clic. Apunteu bé, ja que si premeu la x en comptes d’anar-hi l’ estaríeu tancant.

Si només teniu una pestanya oberta i les tanqueu, estareu tancant tot el programa.

Per acabar amb les parts del navegador tenim el camp de treball, que és l’espai on es mostren els continguts de les pàgines web.

Modificar la pàgina d’inici


Per determinar quina voleu que sigui la primera pàgina que aparegui quan obriu el navegador heu de cercar el menú «Preferències».

Un cop seleccionat s’obrirà un quadre de diàleg amb diversos apartats. Per triar la pàgina d’inici heu de situar-vos a l’apartat general.

Podem trobar les preferències al menú de dalt.
El menú de la dreta del navegador també ens permet accedir a les preferències.
Des d'aquí podem configurar moltes característiques del nostre navegador. Una d'elles és la pàgina d'inici.

Aquí podreu escriure la url de la pàgina que us interessi.

Una altra forma de fer-ho és anar primer a la pàgina desitjada i després obrir aquest menú. Llavors només heu de marcar el botó «pàgina actual».

Personalitzar la barra de marcadors


Un cop ja hem aconseguit que el nostre navegador s’obri per la pàgina que nosaltres volem ara és el moment d’afegir les pàgines que fem servir més sovint a la barra de marcadors o adreces d’interès. D’aquesta manera les podrem visitar amb un sol clic.

Faré la prova amb aquesta mateixa pàgina.

Primer introdueixo l'adreça de la web a la barra d'adreces.

Escrivim l'adreça del web on volem anar.
Un cop a la pàgina faig clic a l'estrella per tal que s'obri el corresponent quadre de diàleg. Aprofitem per modificar el nom per defecte de la pàgina per tal que aquest sigui més curt. 

Inserim un nom pel web que serà el que apareixerà al botó de la barra de marcadors.


Abans de desar l'adreça obrim el desplegable i seleccionem "la barra de marcadors" com a destí.

Un cop acceptem apareixerà un botó nou amb el nom de l'adreça a la barra de marcadors.

Tornem a la pàgina d'inici i fem servir el nou botó de la barra per comprovar com arribem de nou a aquesta pàgina.

Continuem cercant pàgines d'utilitat i les anem afegint a la nostra barra de marcadors.

Si volem suprimir un d'aquests botons, perquè ja no ens interessa visitar tan sovint una pàgina, només hem de situar-nos a sobre del botó amb el ratolí i fer servir el menú contextual (botó dret del ratolí) i seleccionar la opció "suprimir".

Podem eliminar qualsevol botó de la barra de marcadors mitjançant el menú contextual (botó dret del ratolí).

Usuaris i contrasenyes

Quan naveguem per Internet és habitual que ens haguem de registrar en algun servei web per poder-lo fer servir. Llavors és quan, amb nom d'usuari i contrasenya, el navegador s'ofereix a memoritzar aquesta informació per que no haguem d'escriure-la cada cop que visitem aquest espai. És una comoditat amb la qual hem de ser prudents.

Què hem de tenir en compte a l'hora de deixar que el navegador memoritzi les nostres contrasenyes?

En primer lloc cal que us feu el càrrec que, és molt probable que, si deixeu que la contrasenya sigui gestionada pel navegador, us oblideu de quina era.

Quan fem servir el nostre ordinador personal no hi ha gaire problema amb això però, arribat el moment, quan vulgueu accedir-hi des d'una altra banda (per exemple des de l'ordinador de la classe), no podreu fer-ho perquè us haureu oblidat i no hi ha cap altra forma de recuperar el compte sense haver de canviar la contrasenya per una de nova.

També hem de tenir en compte que la contrasenya és memoritzada pel navegador i no pas per cap altre programa. Si decidim canviar de navegador i volem que aquest també tingui totes les adreces i contrasenyes memoritzades, existeix la possibilitat que aquesta informació es traspassi d'un navegador a un altre. Això que és un altre avantatge i comoditat d'altra banda ens ha de posar en alerta. Si aquesta informació es pot transmetre pot ser interceptada per algun tipus de malware.


Important!

Si no esteu fent servir el vostre propi ordinador o si aquest és d'ús compartit, mai deixeu que es memoritzin les contrasenyes. D'aquesta manera evitarem que qualsevol altre pugui accedir als nostres comptes d'Internet.


Ara que ja sabeu com aprofitar millor el vostre navegador només cal que l'ajusteu a les vostres necessitats.

En aquesta barra de marcadors hem afegit les adreces del correu web Gmail, el cercador Google i la xarxa social Facebook.

Espero que en tragueu profit i que us hagi estat fàcil de seguir. No us esteu d'enviar-me els vostres dubtes.

Ens veiem a classe!


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada