dissabte, 6 de maig del 2017

ACTIC

Després de les vacances de setmana santa, hem emprés de nou el curs de preparació per a l'examen d'ACTIC a la Fundació Bayt-al-Thaqafa. Es tracta d'un curs per obtenir aquesta acreditació (Acreditació de Competències en Tecnologies de la Informació i la Comunicació) que, a través d'un certificat determina de manera oficial quin és el nostre nivell de coneixement i utilització de les eines informàtiques. Segons la web oficial ens serveix per "facilitar la obtenció d'una feina, la promoció professional, l'accés a eines d'aprenentatge virtual o l'obtenció d'una certificació professional".

Aquesta acreditació es divideix en 3 nivells, cadascun amb els seus continguts classificats en competències. El nivell bàsic en conté 6, mentre que el nivell mitjà té 8, tot i que les 6 primeres són una ampliació de les competències del primer nivell. Pel que fa al nivell avançat té 5 competències que es corresponen amb les 5 darreres del nivell mitjà però tractades amb més profunditat.

Degut a aquesta divisió de les matèries entre els diferents nivells, tenim que el nivell mitjà és el que més matèries conté. És per això que podem presentar-nos directament a l'examen del nivell mitjà sense haver de presentar-nos prèviament a l'examen de primer nivell. Tampoc podem presentar-nos a l'examen del tercer nivell sense haver obtingut primer el certificat del nivell mitjà ja que ens faltarien matèries.

Com que el temari que fem servir a classe pertany al nivell bàsic us deixo aquí el llistat de competències per aquest nivell:
  • C1 Cultura, participació i civisme digital.
  • C2 Tecnologia digital i ús de l'ordinador i del sistema operatiu.
  • C3Navegació, cerca i comunicació en el món digital.
  • C4 Tractament de la informació escrita.
  • C5 Tractament de la informació gràfica, sonora i de la imatge en moviment.
  • C6 Tractament de la informació numèrica.
Per poder fer la prova ens haurem d'inscriure prèviament al portal de l'ACTIC. Un cop comprovades les nostres dades per part de l'organisme competent ja podrem triar la data en la qual volem examinar-nos.

L'acreditació consisteix en una prova telemàtica, per tant ens trobarem sols davant d'un ordinador. Això sí, no es pot realitzar des de casa, haurem de triar un centre col·laborador, com la Fundació Bayt-al-Thaqafa, al qual haurem de desplaçar-nos per fer la prova el dia i hora indicats.

Amb la finalitat que serveixi de repàs per als companys que ja estan fent aquest curs us faré un resum sobre els continguts de la competència número 2 (Tecnologia digital i ús de l'ordinador i del sistema operatiu). Començaré per la part que més m'agrada, els components d'un ordinador.

Maquinari


Comencem per aquells que es troben a dintre de la torre:

1. La placa mare

Exemple de placa mare. Font: Wikipedia

Tarja que recull els circuits impresos per interconnectar tots els elements que conformen l'ordinador.

2. El microprocessador

Processador AMD Athlon.

Circuit integrat compost per milers i milers de transistors. S'encarrega de rebre, analitzar i calcular totes les dades. És per això que col·loquialment diem que es tracta del "cervell" del sistema informàtic.

3. La memòria RAM (o memòria interna).

Memòria RAM.


És la memòria de treball on es carreguen les instruccions que ha d'executar el processador. Com m'agrada dir-vos, si el processador fos la persona responsable de fer la feina, la memòria RAM seria l'espai on aquest col·locaria les eines i materials necessaris per treballar. Podem imaginar-nos que és la seva taula de treball. Tot allò que estem veien a l'ordinador mentre llegim aquesta entrada, es troba a la memòria RAM.

4. El disc dur (o memòria externa).

A diferència de la memòria RAM, aquesta és una memòria permanent. Per tant tot el que desem al disc dur queda enregistrat i ho podem tornar a fer servir després d'apagar i tornar a encendre l'ordinador.

Heu de comprendre el disc dur com si fos un magatzem on ho desem tot. Tant els nostres fitxers (imatges, documents, vídeos...) com el programari es troben en aquesta memòria.

La informació viatja des de la memòria externa (el Disc Dur) i és allotjada a la memòria interna (la memòria RAM) que és més propera al processador.

Tots aquests components es troben a dintre de la caixa o xassís dels nostres equips de sobretaula.

Un cop ja coneixem aquests components bàsics del nostre equip passem a veure els anomenats perifèrics.

Dispositius perifèrics


Per tal que nosaltres puguem interactuar amb la màquina necessitem un seguit de dispositius anomenats perifèrics (ja que aquests es troben fora de la torre). Separem aquests dispositius en dos grups: els dispositius d'entrada i els dispositius de sortida.

Dispositius d'entrada

Són aquells que serveixen per transformar les nostres ordres en senyals elèctrics per a l'ordinador. Aquests dispositius són: el teclat, el ratolí, l'escànner, la càmera web i el micròfon.

Dispositius de sortida

Són aquells que serveixen per què la màquina mostri els resultats de la nostra interacció per pantalla. És a dir, que transmeten la informació de la màquina cap a l'exterior. Aquests dispositius són: el monitor o pantalla, els altaveus i la impressora.

Si us fixeu bé, tots els perifèrics es connecten a la torre de l'ordinador que és on hi ha els components principals
Fins ara hem fet referència únicament al maquinari (hardware), és a dir a la part física del nostre ordinador. Ara veurem tot allò que ens resulta intangible, el programar (software).

El programari


El programari més important del nostre equip és el Sistema Operatiu. 

El Sistema operatiu s'encarrega de gestionar tots els recursos de l'ordinador.

Fa d'intermediari entre els usuaris (nosaltres) i la màquina, ja que tradueix les nostres ordres directament al llenguatge de senyals elèctrics que aquesta fa servir. També fa d'intermediari entrela màquina i la resta d'aplicacions que hi tenim instal·lades.



La resta d'aplicacions que instal·larem a l'ordinador (un videojoc, un paquet d'ofimàtica...) han d'estar pensats per poder comunicar-se amb el sistema operatiu que tenim. 

Imagineu-vos que hi ha un traductor que s'encarrega de traduir l'anglés al català. Aquest home haurà de conèixer tots dos idiomes. Però si no sap francés, no prodrá traduir aquest idioma al nostre català. Això és el que succeeix amb les aplicacions. Aquestes han de poder comunicar-se amb el Sistema Operatiu que és qui té el control de l'ordinador.

El Les aplicacions que fem servir en els ordinadors de sobretaula s'anomenen aplicacions d'escriptori.

Són exemples de sistemes operatius que heu de conèixer:
  • Windows
  • Mac
  • Ubuntu
  • Android
Espero que us hagi resultat interessant aquesta pinzellada als conceptes que expliquem a la classe de preparació per a l'examen d'ACTIC. I per aquells alumnes que esteu seguint el curs, espero que us serveixi de recordatori i haver estat capaç de transmetre-us els continguts de forma entenedora. Com ja sabeu quedo a la vostra disposició per resoldre qualsevol dubte que tingueu.

Ens veiem a classe!


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada