dilluns, 30 de maig del 2016

Gif animat

En base a l'èxit que ha tingut entre vosaltres la classe sobre la creació d'un gif animat, he decidit dedicar-hi una entrada a fi que disposeu d'una guia en cas que volgueu repetir l'"experiment" vosaltres mateixos a casa.

Com sempre, necessitarem cercar i descarregar una imatge que serà la base del nostre treball. Recordeu que des del cercador d'imatges de Google, si premem el botó "més eines" podem realitzar la cerca d'imatge etiquetades com a realització amb canvis" i així no vulneren cap dret d'autor (sempre comprovant la credibilitat de l'autor que l'ha penjat).

Una altra forma d'obtenir una imatge, i no trepitjar els drets d'autor de ningú, és crear-la nosaltres mateixos. Per això podem fer servir qualsevol editor de dibuix. Normalment tots el sistemes operatius incorporen per defecte un editor senzill, per exemple Paint, que normalment ve de sèrie amb el Windows.

Si no, en disposem de cap, sempre podem fer servir un editor on-line com pot ser Slimber, molt semblant a Paint.

En el nostre cas hem fet servir aquesta imatge d'un semàfor, amb els seus tres colors, verd, groc i vermell.




Volem fer una animació molt senzilla, on el semàfor vagi passant de vermell a groc i a verd i torni a començar. Per fer-ho una mica més complert (i bonic) afegirem un text que acompanyi a cadascun dels colors.

La seqüència per tant només tindrà 3 imatges que es superposaran l'una darrere l'altra. El primer pas, per tant, serà fer dues còpies del semàfor, és a dir, duplicar dues vegades la capa que el conté.
A cada capa, "apagarem" els dos llums que han d'estar apagats i deixarem "encès" el llum que correspongui.

Comencem per la capa superior, fem servir una de les eines de selecció per emmarcar el llum que volem "apagar" o "decolorar". Per al nostre exemple, faré servir l'eina de sel·lecció el·líptica (el cercle).



Amb molta cura, fem que el cercle de selecció encaixi amb l'espai que volem seleccionar, és qüestió d'agafar pràctica amb el ratolí, no us preocupeu si no surt perfecte a la primera, és ben normal trigar mentre agafem pràctica.

Com que volem que la primera capa sigui la del semàfor en vermell, començarem per seleccionar el segon color, el groc. Només seleccionarem aquest i després repetirem l'operació sencera amb el verd. Més endavant ja veurem com realitzar una selecció múltiple.

Una forma ràpida de treure color a la nostra selecció és des del menú "color", opció "acoloreix".



La opció que realitza per defecte és restar color i deixar la zona seleccionada d'un color gris, que de vegades pots arribar a semblar absolutament blanc.




Si no ens agrada el resultat, sempre podem fer servir una eina de pintura per tal de canviar el color de la zona seleccionada.


L'avantatge de tenir seleccionat l'espai en aquest cas, és que tant se val quina eina fem servir, que no se sortirà de l'espai delimitat per les línies de selecció.

Sempre podeu fer la prova amb el pinzell. Veureu com per molt que pinteu fora de la zona seleccionada no podeu tacar aquest espai.

Tornem a agafar l'eina de selecció i cliquem a sobre de la zona seleccionada. El quadre de modificació de la zona tornarà a aparèixer. Però aquest cop no volem modificar les mides de la selecció, sinó que volem aprofitar la mateixa forma de la selecció per al cercle verd. podem fer clic al centre de la zona seleccionada i, sense deixar anar el ratolí, arrosseguem cap avall i la forma de la selecció es desplaçarà cap allà a on moguem el ratolí.



Si ens costa molt encertar en l'espai exacte, sempre podem fer servir les fletxes de direcció per traslladar aquest objecte. És a dir, que un espai de selecció, actúa gairebé de la mateixa manera que un objecte més, dintre del nostre espai de treball.

Un cop es troba seleccionada la nova regió, repetim l'operació de descolorir (menú "color", opció "acoloreix" i botó "d'acord").

Ara ja tenim una imatge d'un semàfor on només hi ha un llum vermell "encès", ja que els altres els hem enfosquit per que semblin llums apagades.

Acte seguit, volem treballar amb la imatge de sota, que serà la del semàfor amb el llum groc encès. Hem de controlar dos elements per treballar de manera còmode amb les capes.

Primer, hem de controlar a quina capa en trobem, és adir, quina és la capa seleccionada d'entre el llistat de capes del nostre treball.

En segon lloc, hem de saber que la capa més alta és la que es troba a la vista. Per tant, malgrat que seleccionem la segona capa i comencem a fer-hi modificacions, no les veuríem mentre no pugem la capa seleccionada a la primera posició o "traiem" la visualització de les capes superiors.

Per fer-ho, només cal fer un clic al botó que apareix a l'esquerra de la capa i que es caracteritza per tenir dibuixat un ull. No ens hem d'amoïnar quan la fem servir, ja que no elimina la capa, només la torna invisible a fi que no ens destorbi per treballar amb les altres capes.

És per tant, molt important controlar la visibilitat de les capes així com la necessitat de tenir seleccionada aquella sobre la qual volem aplicar les eines del programa.

Ara que ja estem ben situats a la capa correcta, seguim els mateixos passos anteriors per "acolorir", en aquest cas la llum vermella i verda del nostre semàfor.

Un cop aconseguit, traiem la visibilitat a aquesta segona capa i seleccionem la tercera capa de la llista.

"Acolorim" els colors groc i vermell.



Ja tenim les tres capes, cadascuna amb el semàfor d'un color. És el moment de tornar a activar la visibilitat de totes les capes i canviar el text de les imatges. Tal com hem fet abans, ens anirem desplaçant per les diferents capes eliminant el text original i substituint-lo pel nostre text fet a mida per a cadascuna de les capes.

Primer ens caldrà seleccionar l'espai de la imatge on es troba el text que desitgem esborrar. Utilitzem l'eina de selecció rectangular.


Com que es tracta d'una imatge de format png pot contenir transparències. Si en suprimir apareix un quadre com el de la imatge anterior és que hi ha un "canal alfa" (transparència). Desfem la retallada amb Control + Z y des del menú "Capes", cerquem la opció "Suprimeix el canal alfa". Ara ja no ens haurem de preocupar per les transparències i en suprimir, el fons es quedarà de color blanc.


Ja només cal inserir el text.


Repetim el mateix procediment per a cadascuna de les capes i ja el tenim.


Ara és el moment de donar vida al nostre gif  animat. Per fer-ho anem al menú "Fitxer" i triem la opció "Exportar com a". S'obrirà el gestor de fitxers del nostre sistema (com si fóssim a desar el nostre treball). Si ens fixem bé, apareix una línia de text a mode d'enllaç. Si premem aquest enllaç, s'obrirà un espai amb un llistat que conté tots els formats als quals Gimp pot convertir les imatges. Triem el format GIF de la llista i fem clic a "Acceptar".


En el següent quadre de diàleg, marquem la casella "Com una animació" i dintre de l'apartat "opcions del GIF animat" inserim el temps que ha de passar entre cadascuna de les imatges, tenint en compte que 1000 mil·lisegons són un segon. En el nostre cas he volgut que el semàfor canviï cada 2 segons, per tant he indicat un 2000 per aquest apartat.



Aquí tenim el resultat final.


Resum:


  1. Hem triplicat la imatge.
  2. A cascuna de les imatges hem "apagat" els llums del semàfor, deixant només un encès.
  3. Hem modificat el text a cadascuna de les imatges d'acord amb el color corresponent.
  4. Hem exportat la imatge com a GIF
  5. Hem indicat que ha de ser un GIF animat i hem especificat els segons que ha de durar cadascuna de les imatges que participen a l'animació.

Espero que us sigui útil. Ens veiem a classe!

Aprofito per afegir un altre gif animat per donar l'enhorabona a la vostra companya Neus, que va superar l'examen d'ACTIC i que és un exemple de constància per a tots nosaltres.


Font de la imatge: pixabay.com