dimecres, 23 d’octubre del 2013

Dispositius per desar els nostres fitxers

Sovint necessitem treballar amb ordinadors que no ens pertanyen, com els de la biblioteca, l'escola, etc. Llavors no podem desar el fitxer o fitxers que contenen la nostra feina en aquests ordinadors ja que correm el perill de perdre'ls. Avui analitzarem quines opcions tenim quan això succeeix per poder desar els nostres fitxers i recuperar-los posteriorment i continuar treballant amb ells.

Tradicionalment s'utilitzaven disquets per emmagatzemar els nostres arxius i traslladar-los d'un lloc a un altre. Aquest mitjà va quedar obsolet amb l'aparició dels CDs i aquest estan corrent el mateix perill davant l'aparició de les memòries USB o pendrives.

Dispositius d'emmagatzematge extraïbles

Els pendrives són dispositius (hardware) més resistents i amb una vida útil més llarga que els seus antecessors, els disquets. Però el que ha fet que es facin tan populars i útils ha estat la seva capacitat d'emmagatzematge, que va des de els 512 MB fins als 1 TB a l'actualitat. A més la seva connexió USB ha fet que siguin dispositius pràctics i còmodes d'utilitzar i a un preu molt assequible. Tant és així que han esdevingut un element imprescindible a la nostra vida quotidiana.




Important!

La idea dels ports USB sorgeix d'una Iniciativa d'IBM que va reunir d'altres empreses com Northern Telecom, Compaq, Microsoft, etc.

Les sigles USB volen dir Universal Serial Bus i es tracta d'un estàndard industrial per connectar, comunicar i proveir d'alimentació elèctrica ordinadors, perifèrics i dispositius electrònics.
Icona  USB

Les memòries USB só dispositius d'emmagatzematge que utilitzen memòria flash per desar informació. També les coneixem pel nom de pendrive o llapis de memòria.

Trek Technology i IBM van començar a vendre les primeres unitats l'any 2000 i es van promocionar com al sustitut del disquete. Que no es promocionessin com a sustituts dels CDs o DVDs és indicatiu de la seva diferent naturalesa o funcionalitat més similar a la dels antics disquets.

La seva diferència més significativa amb els CDs i DVDs és el fet que són resistents a la pols i a les ratllades. A més diuen que poden reescriure's un milió de vegades però la seva durada aproximada és de 20 anys.



Veiem ara el seu funcionament.

El pendrive només s'ha d'inserir a un port USB qualsevol del nostre ordinador. Si esperem un segon, l'ordinador ens informarà que ha detectat un nou dispositiu i se'ns obrirà en pantalla un quadre de diàleg que ens demanarà què volem fer amb aquest.

La opció més comú és obrir per veure els fitxers. Ja que aquesta ens obre una carpeta amb tot el contingut de la memòria. És exactament igual que si obrim una altra carpeta qualsevol del nostre equip.

Les altres opcions són més específiques, com reproduir directament els arxius de vídeo o d'àudio. L'ordinador reproduirà aquests fitxers amb el programa que tingui com a predeterminat segons el seu tipus. Resulta útil quan el professor vol mostrar directament una pel·lícula amb el projector a tota la classe, per exemple.

En el nostre cas escollirem que ens mostri la carpeta amb el contingut. D'aquesta manera podrem veure que funciona com una carpeta qualsevol del nostre equip i podrem transferir fitxers des de la carpeta de la memòria cap a l'ordinador i de l'ordinador cap a la memòria sense haver de fer cap pas adicional.

Un cop hem acabat de treballar amb el nostre llapis hem de recordar-nos d'extreure`l del nostre equip de forma segura.

Per fer-ho hem de seguir els següents passos:
  1. Tanquem tots el arxius del dispositiu que tinguem oberts.
  2. A Windows ens fixem en la icona que hi ha a la dreta de la barra d'eines actives.
    Aquest és el procediment que seguirem per extreure el dispositiu a Windows 7.
    A Windows XP tenim aquesta icona.
    Apareix aquest quadre de diàleg on hem de triar quin dispositiu volem extreure.
    Un cop triat hem de fer clic al botó "Aturar".
    Un missatge ens indicarà que ja podem extreure el dispositiu.

Les targetes SD (Secure Digital)

Invent de Panasonic l'any 2005, podem trobar-les a càmeres fotogràfiques, telèfons mòbils, consoles de videojocs...
    Existeixen diversos tipus segons la mida:
  • normal
  • miniSD
  • microSD
    i segons la seva capacitat:
  • SD
  • SDHC (High Capacity)
  • SDXC (Extended Capacity)
De la mateixa forma que amb els llapis de memòria existeixen diferents models que poden tenir diverses capacitats (4, 8, 16, 32, 64, 128...) i cada cop apareixen al mercat nous models que poden emmagatzemar més quantitat de dades.



A l'hora d'utilitzar la targeta SD hem de comprovar que el nostre equip tingui una entrada per aquestes. Per a les més petites com la microSD o la miniSD existeixen adaptadors per tal de poder inserir-les totes pel mateix lloc i no haver de tenir tants tipus d'entrades diferents al nostre equip. Normalment quan ens comprem una targeta d'aquest tipus acostuma a incorporar l'adaptador.
Adaptador per MicroSD.

També existeixen al mercat adaptadors que es connecten a l'ordinador mitjançant un port USB i que accepten diversitat de dispositius, entre els quals es troben les diferents mides de targetes SD.

El seu funcionament és idèntic al del pendrive. L'avantatge d'utilitzar targetes SD en comptes de memòries USB és la seva mida inferior i el fet de poder utilitzar-les directament a dispositius mòbils, càmeres, etc. D'altra banda la universalitat dels ports USB fa que sovint sigui més ràpid i còmode utilitzar pendrives.

Disc Dur extern

Quan volem desar molta quantitat d'arxius per tal de preservar-los a llarg termini la millor opció acostuma a ser la utilització d'un disc dur extern. Tots els ordinadors posseeixen un disc dur on s'emmagatzema tota la informació, des de arxius fins a programes.

Per tant el disc dur extern és com el que tenim a l'ordinador però separat com a perifèric. Podem dir què quan copiem el disc dur del nostre ordinador en un d'extern, estem preservant les nostres dades com si fossin al nostre ordinador.
Disc dur de 2 TB.

La seva utilització és similar a la dels anterior dispositius que hem mencionat. La seva capacitat és molt superior, així com la seva vida útil i es connecten a l'ordinador mitjançant un port USB.


Important!

Copiar, tallar i enganxar

Tant si es tracta d'un text com d'un arxiu podem copiar-lo i enganxar-lo allà on el necessitem. Per exemple si volem copiar una definició d'un diccionari on-line a un treball, la podem seleccionar, copiar i enganxar. O si volem copiar una fotografia d'una carpeta per tenir-la en una altra podem fer el mateix.

Veiem quines maneres tenim de fer-ho:
  1. Fent servir el menú contextual.
    Ara hem d'obrir la carpeta a on volem desar aquest arxiu i fer servir el menú contextual fent clic amb el botó dret del ratolí a qualsevol espai buit de la carpeta i seleccionant la opció enganxar.
  2. Utilitzant les combinacions de tecles Ctrl+C (copiar) i Ctrl+V (enganxar).
D'altra banda tenim la opció tallar.

La diferència entre copiar i tallar és que amb aquesta última opció estem esborrant allò que hem seleccionat del seu orígen per traslladar-ho a la destinació desitjada.


CD, DVD i Blu-Ray

Un altre mitjà per desar i transportar els nostres fitxers, són els CDs i els DVDs. Hem de tenir present que per desar fitxers en un CD o DVD hem de tenir instal·lada una gravadora per tal efecte al nostre equip. Si és així, el que s'ha de fer és el següent:
  1. Introduïm el CD o DVD a la grabadora
  2. Fem doble clic a la icona el meu equip o el meu PC de l'escriptori.
  3. Dintre de la carpeta una icona ens indicarà que hi ha un CD o DVD a la unitat, l'obrim amb un doble clic.
La carpeta ha d'estar buida si es tracta d'un disc nou o que ha estat formatat per que podem gravar. Obrim la carpeta contenidora dels fitxers que volem desar al CD, seleccionem els fitxers en qüestió i mitjançant qualsevol dels procediments per copiar, tallar i enganxar els traslladem a la carpeta del CD. Fins aquí, tot és igual que amb el Pendrive.



Però encara no hem acabat! Si ens fixem amb atenció, veurem que les icones dels fitxers es mostren amb transparència. Això ens indica que estan preparades per a ser gravades però no ho estan encara. Si retirem en aquest moment el CD veurem que es troba buit.

Gravadora de DVD


El pas que ens falta és donar l'ordre de gravar aquests fitxers al CD i la gravadora iniciarà el procés.

Ens demana un nom pel nostre disc.

El procés de gravació pot trigar una estona.


Un cop gravats els arxius que conté ara el CD es poden copiar en qualsevol ordinador on el fiquem però per introduir fitxers de l'equip al CD sempre necessitarem gravadora.


Alerta!

D'aquesta manera estem gravant CDs o DVDs de dades. Quan volem gravar música o vídeos per tal de poder-los reproduir a d'altres aparells (com reproductors de DVD, equips de música, etc.) necessitarem tenir instal·lat un programa específic de gravació com Nero, CDburnerXP (a Windows), Brasero (a Linux) o DiscBlaze (a Mac).
Brasero.

Nero.



Important!

Si el CD o DVD que hem introduït no és regravable, no podrem afegir fitxers i el CD es quedarà per sempre amb aquells introduïts quan el vàrem gravar.

Els CDs i/o DVDs regravable són aquells que estan marcats com a CD-RW. Normalment són més cars però es poden utilitzar moltes vegades a diferència dels CDs normals que només poden ser gravats una vegada.


Existeixen gravadores de CD, de DVD i d'altres que poden gravar les dues  coses. En quant els Blu-Ray disc hem de tenir present que necessitem una gravadora específica per a aquest tipus de discs. És a dir que pel tipus de tecnologia no existeix cap gravadora que inclogui les tres opcions.


Important!

Les diferents capacitats dels disc són:

CD 700 Mb
DVD 5,6 Gb
Blu-Ray 25 Gb

Poden tenir el doble de capacitat si són discs de doble cara.


Serveis per emmagatzemar arxius a la xarxa

Una altra forma de poder endur-nos els nostres fitxers allà on anem és utilitzar un servei d'emmagatzemament online. És a dir, desar els nostres documents en una aplicació que es troba a la xarxa i no pas en un dispositiu nostre. Aquest és el mètode que utilitzem quan fem servir Picassa, el servei de Google que ens permet desar els nostres àlbums d'imatges, Google Drive o Dropbox.

Google Drive és el servei de Google que ens ofereix la possibilitat d'emprar eines ofimàtiques però sense la necessitat de tenir-les instal·lades al nostre ordinador així com poder desar els treballs que realitzem amb aquestes a la Web. (Aquest tipus de productes acostumen a anomenar-se com "al núvol".)

Resulta una oferta molt recomanable quan hem de treballar amb un equip amb poca memòria disponible, com per exemple una "tablet". Això sí, resulta imprescindible estar connectats a Internet per poder gaudir-ne i recuperar els nostres treballs.

Veiem a continuació com utilitzar aquests serveis.


Qüestionari

  1. Per fer servir una memòria USB al nostre equip necessitem...
    • Instal·lar un programa per gravar memòries extraïbles.
    • Que el nostre equip tingui port USB on inserir la memòria.
    • Una gravadora per memòries extraïbles.
  2. Les connexions mitjançant ports USB són un invent de...
    • Microsoft.
    • Ajay Bhatt.
    • Telecom.
  3. La diferència entre un CD i un DVD...
    • Radica en la seva capacitat d'emmagatzematge. Els DVDs poden allotjar fins a 5,6 GB mentre que els CDs només 700MB.
    • Radica en la seva mida física. Els DVDs són més petits que els CDs.
    • Radica en la seva capacitat d'emmagatzematge. Els CDs poden allotar fins a 5,6 GB mentre que els DVDs només 700MB.
  4. Per gravar un CD és imprescindible....
    • Tenir una gravadora per DVDs, ja que aquestes admeten tant DVDs com CDs.
    • Tenir una gravadora específica només per CDs.
    • Tenir una gravadora per CDs i/o una per CDs i DVDs.
  5. Quan volem gravar un CD de música hem de tenir en compte...
    • que només hem de copiar les cançons a la carpeta del CD i fer clic a gravar.
    • que hem de gravar els arxius d'àudio en qualsevol format de música.
    • Que necessitarem fer servir un programa que ens permeti gravar un CD d'àudio per tal que un reproductor de música ens accepti el CD.
  6. Són programes per gravar vídeo...
    • Nero i real player.
    • Nero i CDburnerXP.
    • Brasero, Nero i Media Player.
  7. El format més comú pels arxius d'àudio és...
    • el format avi.
    • el format mp3.
    • el format mp4.
  8. Els formats de vídeo més habituals són...
    • avi, mpeg i mp4.
    • mp4, wma i mpeg.
    • mp4, avi i jpeg.
  9. Els Blue-ray disc es caracteritzen per...
    • tenir una mida més gran que els CDs i DVDs.
    • tenir una capacitat que dobla la dels DVDs.
    • tenir 25 GB de capacitat o 50 GB si són de doble cara.
  10. Quan parlem de gravar un disc de dades volem dir que es tracta d'un...
    • disc amb arxius que es poden llegir a un ordinador com si es tractés d'un disc extraïble.
    • disc que es pot reproduir en qualsevol mitjà com un reproductor de DVDs.
    • disc que conté arxius de música per poder reproduir-se a un reproductor de CDs.
  11. Si el nostre Sistema Operatiu és Linux podem fer servir...
    • Nero.
    • DiscBlaze.
    • Brasero.
  12. Si el nostre Sistema Operatiu és Windows podem fer servir...
    • CDburnerXP.
    • Brasero.
    • DiscBlazer.
  13. Les memòries extraïbles van començar a comercialitzar-se...
    • l'any 1984
    • l'any 2010
    • l'any 2000.
  14. Les memòries extraïbles es consideren...
    • Hardware.
    • Software.
    • Hardware i Software.
  15. Formatar una unitat extraïble, un CD o DVD vol dir...
    • Gravar continguts al disc.
    • Esborrar-ne el contingut.
    • donar-li un format determinat per poder reproduir arxius a d'altres dispositius.
  16. Els disquets de 3,5 van ser introduïts al mercat...
    • al 1984.
    • l'any 2000.
    • l'any 2010.
  17. 1 GB equival a...
    • 1.000.000 MB.
    • 10.000 MB.
    • 1.024 MB.
  18. Podriem dir que a un MB ens hi cap...
    • Una novela.
    • 1.000 novel·les.
    • 10 novel·les.
  19. Les targes de memòria extraïbles són un mitjà...
    • per desar la nostra informació en equips portàtils.
    • per desar arxius igual que a les memòries USB.
    • per desar només iatges i vídeos ja que es troven a dispositius com telèfons mòbils o càmeres fotogràfiques.
  20. Un disc dur extern consisteix...
    • en un pendrive de gran capacitat.
    • És un disc normal que s'utilitza per desar la informació del nostre ordinador.
    • en un dispositiu d'emmagatzematge amb gran capacitat similar que el disc dur del nostre equip però que podem transportar d'un lloc a un altre i connectar-lo a un ordinador a través d'un port, normalment un port USB.


A properes entrades veurem com gravar CDs i DVDs d'àudio i de vídeo amb diferents programes segons el nostre Sistema Operatiu. També veurem en profunditat com s'utilitzen els serveis Google Drive i Drop Box.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada