diumenge, 18 de desembre del 2016

Una felicitació de Nadal

Bon dia, bona tarda o bona nit!

Per tal que pugueu repetir l'exercici de l'altre dia els uns o provar de fer-ho els altres, dedicaré aquesta entrada a repetir les passes necessàries per a realitzar una felicitació de nadal animada. Però necessitarem dues coses per poder realitzar aquesta tasca. En primer lloc, un programa d'edició d'imatges que faci servir capes i també una imatge nadalenca que volgueu utilitzar.

Com ja sabeu, jo faig servir Gimp, una aplicació similar a Photoshop però que us podeu descarregar de manera gratuïta. Us deixo aquí un enllaç a la seva pàgina si voleu descarregar-lo per provar. Aquest exercici inclou les imatges per fer-ho amb aquest programa, però si disposeu de Photoshop podreu realitzar l'exercici pràcticament de la mateixa manera. Ja sabeu, hi ha diferències en la presentació de les eines bàsiques però hi són, només us cal trobar-les.


Pel que fa a la imatge, podem cercar-ne una al web (sempre amb cura de triar una que no suposi la vulneració dels possibles drets d'autor) o podem realitzar nosaltres mateixos una fotografia o fer un dibuix senzill amb un editor d'imatges senzill.

En el meu cas, he decidit fer servir aquesta imatge que es trobava penjada amb drets de còpia i modificació i per tant no estaré vulnerant cap dret de cap autor quan la faci servir per aquest exercici.

Aquesta imatge està penjada a la xarxa com a lliure de drets.

Obrim l'editor d'imatges Gimp i, a través del menú "Fitxer" triem l'opció "Obrir". Només cal que cerquem la imatge allà on la tinguem desada, la seleccionem i l'obrim.


Ara, volem aprofitar l'espai en blanc d'aquesta imatge per inserir el nostres missatge nadalenc. L'efecte que volem aconseguir és que el nostre text aparegui de panera intermitent. 


Important!

Per aconseguir aquest efecte és necessari crear una animació. Les imatges animades són en realitat diferents imatges superposades que apareixen una darrere de l'altra donant un efecte de moviment.
Per tant, les animacions són, com han estat tota la vida, un seguit d'imatges que passen unes per sobre de les altres .

Imatge extreta de http://nubuntu.org/best-flipbook-animations 


Com que el nostre missatge el volem per sobre d'aquesta imatge haurem de crear una capa nova que serà la que contindrà la felicitació sense haver de modificar la imatge de fons original. És com si col·loquéssim un plàstic transparent per sobre d'un quadre per poder-hi pintar per sobre. L'obra original no patiria l'efecte d'una nova capa de pintura, però en posar-nos a pintar per sobre del plàstic l'efecte seria el mateix.

Posar una capa és ben senzill, podem anar al menú "Capes" i triar la opció "Capa nova...". S'obrirà una finestra com la següent:

Per aconseguir l'efecte que volem hem de triar que
 el fos de la capa sigui una transparència.

Per fer aquest exercici només cal que ens assegurem que està marcada la opció "Transparent". La mida d'aquesta capa coincidirà per defecte amb la mida de la imatge que ja tenim.

Ara fixem la nostra atenció en el panell de la dreta, que és el panell de les capes. Hem d'estar segurs que tenim seleccionada la nova capa.

Sabem que està seleccionada perquè està marcada amb un color, en aquest cas verd.

Això és molt important, ja que si no fos aquesta la capa seleccionada estaríem modificant l'altra capa, la de la imatge principal, i la nostra animació no seria possible.

Ara ve la part més difícil del nostre exercici, ja que hem afegit una capa d'aquesta manera perquè vull que escriviu el vostre missatge a mà alçada amb el ratolí. D'aquesta manera crearem una felicitació més personal i practicareu el domini del ratolí. Per fer-ho ens caldrà seleccionar l'eina del pinzell, que es troba al panell de les eines.

El panell de l'esquerra és el que conté totes les eines. En aquest cas té seleccionada l'eina del pinzell.


Important!

Si no teniu ganes, o no us veieu amb cor de fer aquest exercici a mà alçada, sempre podeu provar de fer-ho amb l'eina de text però llavors no cal que afegiu cap capa a la imatge original ja que el text ja s'incorpora automàticament com a capa.


Un cop seleccionat el pinzell (només cal fer-hi un clic a sobre, no cal arrossegar-lo!), a sota del panell d'eines podrem triar quin tipus de pinzellada volem que faci.

Amb una mica de paciència i molta pràctica hem d'aconseguir escriure el nostre missatge. No us amoïneu si no us surt a la primera, es tracta d'això, de practicar. Però aquí teniu un petit truc per quan una pinzellada us surti malament.

Com ja heu de saber, podeu desfer l'última acció realitzada a través del menú "Edita" i la opció"desfés", que acostuma a ser la primera que penja d'aquest menú. Una altra forma de fer-ho és mitjançant una drecera de teclat (en anglès shortcut). La drecera per desfer és la combinació de les tecles Control i Z.




Important!

Control + Z és la drecera de teclat per desfer.


Un cop ja tenim el text a la nostra capa és hora que us fixeu en aquest petit símbol que hi ha a la capa seleccionada del panell de capes. Es tracta d'una botó que ens permet "apagar i encendre" la capa actual. És a dir, permetre que aquesta es vegi o no. Si hi feu clic a sobre podreu comprovar com aquest text que tant us ha costat fer, desapareix. Però no us preocupeu, només està amagat. Si hi torneu a fer clic a sobre la capa tornarà a aparèixer.


Us faig fer això perquè pugueu comprovar com totes dues imatges (la de fons i la creada per nosaltres amb el pinzell), són completament independents. Deixem la capa activada i ja estem a punt per donar vida a la nostra animació.

Per tal de crear l'animació hem d'exportar el treball a un format que ho permeti. Per tant vol dir que si ens limitem a desar com si fos un document més, el format resultant no seria el d'una animació sinó el d'un projecte del Gimp amb la seva extensió .xcf. No es tractaria llavors d'un format apte per a compartir ni per a publicar.




Important!

Exportar és quan fem que el nostre programa desi el document en el que estem treballant en un format diferent a aquell que li és propi. 
Per exemple, jo escric primer totes les meves entrades en una llibreta, però per tal que les pugueu llegir tots, les passo a format digital amb l'ordinador, i és que, tots enteneu aquestes lletres però no tothom seria capaç de comprendre la meva lletra ni les meves anotacions.
Les aplicacions informàtiques més complexes, com els processadors de text i els editors d'imatges avançats fan el mateix.


El format d'imatges que ens permet les animacions, és a dir, aquell que permet tractar de manera individual cadascuna de les capes que ha de conformar la imatge, és el format GIF.

Anem al menú "Fitxer" i triem la opció "Exportar com a...". S'obrirà una finestra com la que es mostra a continuació, on hi apareixerà un llistat amb tots els formats que pot fer servir el programa GIMP. Cerquem el format GIF de la llista i el seleccionem.

En acceptar s'obrirà una segona finestra o quadre de diàleg per tal que triem quina mena de gif volem. En aquesta ocasió, hem de marcar la casella de verificació "Com una animació".

Hem de marcar la casella "Com una animació".
En marcar aquesta aquesta casella s'activaran automàticament les opcions que hi ha més avall. De moment us diré que allà on posa 100 és el temps que trigarà a sortir cadascuna de les capes que conforma l'animació, sempre una apilant-se a sobre de l'altra. Si canviem el 100 per un 1000 estarem disposant un segon de temps per a cada capa. Si volem que trigui 2 segons per capa hi posarem un 2000, etc.

També marcaré la casella de verificació "bucle". Això farà que l'animació es repeteixi una i altra vegada indefinidament.


No us he dit que poseu nom a l'animació i que trieu a quina carpeta el desareu. Però si heu arribat fins aquí no crec que calgui que us repeteixi com fer una cosa tant bàsica.

Un cop desada la nostra animació, minimitzem Gimp i obrim el gestor de fitxers per cercar i obrir la imatge amb el visor d'imatges del vostre equip i veure com a quedat.

Us penjo aquí el meu i quedo a l'espera de rebre les vostres felicitacions nadalenques animades.


Que passeu molt bones festes i, com sempre, ens veiem a classe!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada