dilluns, 10 d’octubre del 2016

Restaurar l'ordinador amb Windows 10

Hola bon dia, bona tarda o bona nit!

Com que veig que molts de vosaltres heu passat a fer servir Windows 10, ja sigui perquè us heu comprat un equip nou o bé perquè no heu pogut evitar que el vostre Windows s'actualitzés, he decidit que us cal una petita orientació.

Així, aquesta entrada està pensada per aclarir-vos una mica com funciona aquest nou Windows amb la finalitat que comenceu a acostumar-vos-hi.

Els comptes d'usuari

Comencem per allò que més problemes us està donant, els comptes d'usuari. Windows admet dos tipus de comptes d'usuari, el compte local i el compte de Microsoft. Amb el primer tipus no teniu problema. Quan arribem a classe i cadascun de vosaltres s'asseu davant del seu ordinador, l'engegueu i aquest us demana un compte i una contrasenya, de vegades ni tan sols és necessària la contrasenya.

Aquest compte serveix per entrar al vostre ordinador i res més. Sense la contrasenya adequada, cap altre usuari pot accedir a les vostres dades, fitxers i configuració. Es tracta, per tant, d'un compte local, que només afecta a aquest equip i prou.

Es poden fer servir tants comptes locals com faci falta, amb la finalitat que diferents persones puguin fer servir el mateix ordinador sense que es vegin afectats els documents i l'entorn dels altres usuaris. Per exemple, si som pares i volem que els nostres fills/es facin servir l'ordinador, però no volem còrrer el perill que ens esborrin la nostra feina, podem crear un compte local per a ells amb el seu nom, on hi pugui accedir i veure continguts o fer els deures de l'escola.

De moment, no us complicaré l'explicació amb els diferents tipus de comptes d'usuari local que existeixen. Només vull que quedi clara aquesta idea: el compte d'usuari local només serveix per treballar al vostre ordinador, és a dir, a nivell local.

Ara bé, la cosa se'ns complica quan fem servir un usuari de Microsoft.

Què és un usuari de Microsoft?

Doncs tot aquell que té un compte decorreu web amb Microsoft, és a dir, tot aquell que té un compte de hotmail o outlook, és un usuari de Microsoft. D'aquest fet, n'intuïm que no es tracta només d'identificar-se davant del nostre equip sinó d'identificar-se com a client de Microsoft, com a usuari dels seus serveis a la xarxa.

Si triem que el nostre equip ens connecti directament amb el nostre compte de Microsoft, estem acceptant que les nostres dades, documents i configuració del nostre equip quedi enregistrada al núvol.

Tot i que això pot suposar un seguit d'avantatges, normalment, als usuaris domèstics no els hi agrada aquest tipus de compte, ja sigui per estar més acostumats a la forma de fer de sempre, per no ser usuari de Microsoft, ja que quan es treballa en línia i es fa servir el núvol prefereixen d'altres companyies com Google o simplement per desconfiança envers aquest tipus de sincronització.

En conclusió, que molts usuaris ho veuen molt embolicat, això de fer sevir un compte de Microsoft i volen continuar fent servir l'ordinador com sempre.

Seria ideal que  nosaltres mateixos configurem el nostre Windows però segurament hem deixat aquesta configuració inicial a mans del responsable de la botiga. Si és així, simplement li diem que no volem treballar amb un compte de Microsoft, que ens configuri un compte local i prou. Més endavant, quan ja domineu les eines en xarxa, ja canviareu la configuració i afegireu l'usuari de Microsoft si us fa el pes.

Restaurar l'ordinador amb Windows 10

A continuació us descriuré com  hauríeu de fer per restaurar el vostre equip a l'estat de fàbrica en cas que volgueu començar de zero amb el vostre Windows 10.

Tècnicament, amb Windows 10, ja no existeix això de formatar l'ordinador. Amb els Windows anteriors, quan el nostre equip ja anava massa lent o presentava diversos problemes, com virus o errades de sistema, procedíem a instal·lar el sistema operatiu de zero, esborrant totes les dades i programes que teníem desats a l'equip.

Però Windows 10 permet restablir els equips sense haver de perdre les nostres dades. Representa un gran avanç qualitatiu per a Windows, tot i que d'altres Sistemes com Mac OS i quasi tots els GNU/Linux ja ho feien d'aquesta manera. Tot i que, si volem, encara podem fer que s'esborri tot, com si estiguéssim fent un formateig "dels de tota la vida".

Per començar, si tenim l'equip ja engegat i preparat per treballar, podem anar al botó d'inici i escriure "recuperación". Apareixerà a la llista la opció "Opciones de recuperación", fem clic a sobre i s'obrirà una finestra on podrem triar que volem "Restablecer este PC", fent clic al botó "Comenzar".

Apareixerà una pantalla blava que ens permetrà triar entre tres opcions:
  1. Mantenir els nostres fitxers, esborrant la configuració i les aplicacions.
  2. Treure-ho tot, aquesta opció esborrarà també els fitxers personals.
  3. Restaurar la configuració de fàbrica. Amb aquesta opció tornaríem a tenir l'equip l'equip tal i com va sortir de la fàbrica. (No tots els equips permeten aquesta última opció).

Si triem que volem tornar a la configuració de fàbrica i el nostre equip tenia el Windows 10 de fàbrica, tota la restauració estarà automatitzada.


A partir d'aquest moment, l'ordinador començarà un procés de còpia i esborrat dels fitxers que pot trigar tranquil·lament un parell d'hores, per tant, siguem pacients, que en tenim per estona. Durant aquest procés, l'ordinador es re-iniciarà diverses vegades, només cal deixar-li fer i no intervenir fins que ens ho demani.

Quan aparegui la pantalla "Comenzar rapidamente", no pitgem el botó "Usar configuración rápida". En comptes d'això, farem clic allà on posa "Personalizar configuración". Això ens portarà a dues pantalles seguides amb el títol "Personalizar configuración". Dintre d'aquestes pantalles podrem desactivar aquells aspectes que no ens agradin del Windows, com per exemple la de permetre que Windows i les aplicacions demanin conèixer la nostra ubicació o la de connectar-se automàticament a les xarxes compartides per als nostres contactes.





Arribat el moment, ens demanarà quin tipus de compte que volem fer servir. Ens saltem la finestra que vol que inserim el nostre usuari de Microsoft, és a dir, no li donem cap compte de correu i marquem la opció "crear una cuenta para este equipo" o "Configurar Windows con una cuenta local". Aquest serà el nostre compte local. Escrivim un nom per l'equip i una contrasenya que només ens servirà per aquest ordinador.




Ja sé que sóc pesat però la contrasenya ha de ser específica per aquest equip. No és la nostra contrasenya de correu! Ens inventem una de nova!

Un cop hem finalitzat la instal·lació, ja podem entrar al nostre ordinador amb la nostra contrasenya i accedir a l'escriptori del Windows.




Important!

Un truc per no haver d'introduir la contrasenya a l'inici de sessió

Si som d'aquells als que no ens agrada haver d'introduir contrasenya per iniciar la sessió al nostre equip, aquí teniu un petit truc per aconseguir-ho.

Heu de prémer la tecla de Windows o tecla de sistema i la tecla R (Ctrl + R). Apareixerà una petita finestra on hem d'escriure la següent paraula "netplwiz" i pitgem Enter.



Al quadre de diàleg corresponent podrem desmarcar la opció que obliga als usuaris seleccionats ha introduir la seva contrasenya a l'inici. En el nostre cas, com que només tenim un usuari, no hi haurà cap problema d'equivocar-nos.

En prémer el botó "Aplicar", una nova finestra ens demanarà el nom de l'usuari sobre el qual volem aplicar el canvi i la seva contrasenya. Omplim les dades, acceptem tot i ja està fet. La propera vegada que iniciem sessió ja no ens caldrà la contrasenya (però compte, no us oblideu de quina era! potser més endavant ens tornarà a fer falta).



La propera vegada veurem com personalitzar l'aparença del Windows 10, en especial per aquells que preferiu treballar en un entorn més clàssic, com el del Windows 7.

Espero que us hagi estat d'utilitat i us hagi aclarit alguna cosa.

Ens veiem a classe!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada