L'altre dia vàrem començar a treballar amb un document compartit mitjançant el Drive de Google. D'aquesta manera hem vist que podem elaborar documents en col·laboració amb la resta de companys.
Recordem les passes que s'han de seguir per accedir al nostre Drive, crear un document de text i compartir-lo amb un altre contacte de Gmail.
Accedim a la nostra unitat del Drive
El primer pas és obrir el navegador i anar a l'adreça del cercador google.com. Fem clic al menú de Google i després cliquem a sobre de la Icona de Drive. S'obrirà una nova pestanya on haurem d'escriure el nostre nom d'usuari i la nostra contrasenya de google (exactament les mateixes dades que emprem per entrar al nostre correu de Gmail).
Un cop autenticats accedim a una pàgina on es mostren tots els documents que tenim desats en aquest núvol. A l'esquerra, una llista d'ubicacions per classificar els nostres documents i a la dreta, els documents que hi ha dintre de la ubicació seleccionada.
Per obrir qualsevol dels documents que hi tenim desats, només cal fer-hi doble clic a sobre. Aquest s'obrirà en una pestanya nova amb l'aplicació adequada al tipus de document que es tracti.
Comencem a treballar amb el document de text
En canvi, si el que volem és crear un document nou, farem un sòl clic al botó "Nou" i del menú que s'obrirà triar el tipus de document que volem generar. Tal i com vam fer a la classe anterior, triarem la opció "document de google".
Tots els documents que creem al Drive, així com els canvis que hi realitzem, es desaran de manera automàtica per tal de garantir que no es perden els nostres progressos.
El primer que farem és donar-li nom al document. Ho fem escrivint en l'apartat on s'indica "Document sense títol", tal i com podem apreciar a la següent imatge.
Un cop fet això, podem començar a redactar el nostre document.
Mentre treballem amb aquest processador de text, anirem comprovant que presenta determinades limitacions envers els seus homòlegs d'escriptori. De moment és així, però amb el temps aquestes mancances s'han anat reduint i en un futur les diferències es limitaran a les peculiaritats del format en que es presenta el programa. Per ara no ens hem d'amoïnar tant per aquest aspecte, ja que el veritable objectiu que tenim és aprendre les funcions bàsiques d'un processador de text, treballar en col·laboració amb els companys i aprendre el significat i el valor de fer servir el núvol.
Donem permís per editar a un o més companys/es
Un cop ja tenim generat el document estem llestos per donar-hi contingut, és hora de compartir-lo amb els companys per tal que aquests puguin afegir-hi la seva part. Es tracta d'un procediment ben senzill.
Si ens oblidem de posar-hi nom, aquest avís ens recordarà que és necessari posar-hi nom abans de compartir. |
A la part superior dreta del programa, just per sobre de la barra de menú, hi tenim un botó amb el text "Compartir". Hi fem clic a sobre i s'obrirà un quadre de diàleg al centre de la pantalla com el que mostrem a continuació:
El procediment de compartir és el mateix que quan afegim correus electrònics quan enviem un email. |
En el quadre de text "Compartir amb altres" hem d'introduir l'adreça de correu electrònic del company/a amb el que volem treballar. Podem afegir tants companys com vulguem seguint els mateixos criteris que fem servir per enviar un correu electrònic. Si hem d'introduir adreces noves (que no tenim emmagatzemades a contactes) les hem d'escriure senceres i separades entre elles per un punt y coma ";".
A la dreta del quadre de text tenim un menú desplegable que ens deixa triar entre tres opcions: Pot editar, pot comentar i només lectura.
Com que el nostre cas és el de crear un document de manera conjunta, deixem marcada la opció per defecte. "pot editar". Fem clic al botó "compartir" i ja estarem.
El nostre company rebrà una notificació informant-lo que s'ha compartit un document amb ell. Si té el Drive obert, només ha de fer clic a sobre de la ubicació "compartit amb mi", i apareixeran tots el documents que han estat compartits amb ell, entre els quals, ha d'estar el nostre.
Sempre que aquesta persona es trobi treballant al document, apareixerà a sobre del menú una icona amb el seu "avatar".
Important!
Un avatar és una representació gràfica que s'identifica amb un usuari en concret. Pot tractar-se d'una fotografia, un dibuix o qualsevol imatge amb la qual l'usuari se senti identificat.
Si us fixeu bé, quan entrem a Gmail, si no hem pujat cap fotografia per al nostre perfil, apareix la nostra inicial amb un fons de color. Aquesta imatge és el nostre avatar a Google.
A través d'aquest avatar podem fer servir una eina de xat directe amb el company en qüestió, en cas que necessitem comentar o coordinar qualsevol aspecte sobre la tasca.
Si piquem al botó que apareix a la dreta de l'avatar del company, apareixerà una petita finestra de xat a la part inferior dreta de la pantalla. |
Un altre element que ens revela que un col·laborador està editant el document és que veurem que apareix el seu nom a sobre d'un cursor de text d'un altre color que apareix només quan un altre editor del document està inserint text.
Descarreguem el document al nostre ordinador
Un cop hem realitzat la tasca comuna, hem de considerar dues possibilitats:
- La primera és la de deixar de compartir el document amb el company o companys. Com que hem permès que aquest editi amb nosaltres , en tallar el vincle, el document no desapareixerà de la seva unitat de Drive. L'únic que succeirà és que els canvis que nosaltres hi continuem realitzant ja no es veuran reflectits en el document d'aquest així com els canvis que realitzi el company en el seu document tampoc es veuran reflectits en el nostre.. És a dir, que a partir de llavors esdevenen dos documents independents ja que el vincle que els unia ha desaparegut.
- La segona possibilitat que hem de considerar és la de descarregar el fitxer al nostre ordinador. Això acostuma a ser convenient quan volem aplicar-hi millores que només ens permet el nostre editor de text, és a dir, efectes o eines que l'editor del Drive no ens permet realitzar.
Si volem descarregar el document al nostre equip haurem de pensar quin és el format que més ens convé en base a l'editor de text que tenim i en base al motiu pel qual volem descarregar-nos el document.
El procediment per descarregar-nos el document és el següent:
- Anar al menú Fixer.
- Posar el cursor del ratolí a sobre de l'opció "Baixar com a...".
- Del desplegable que s'obrirà cap a la dreta, triar el format que més s'avingui a les nostres necessitats.
El meu consell és que si teniu MS Word instal·lat al vostre ordinador, trieu la primera opció que ens ofereix, Microsoft Word (.docx), mentre que si estem treballant a classe o feu servir OpenOffice o LibreOffice, trieu la segona opció, Format OpenDocument (.odt).
Recordeu que, si l'ordinador no ens demana posar-hi nom i triar on desar el document (Anomena i desa/Guardar como), vol dir que el document ha anat a parar a la carpeta de Baixades (Descargas/Downloads), que és la carpeta que fan servir, per defecte, els navegadors per desar tot allò que ens descarreguem d'Internet.
Un cop descarregat, només cal que aneu a la carpeta on l'heu desat i obriu el document fent-hi doble clic a la seva icona. El procesador de textos que tingueu instal·lat per defecte l'obrirà i podreu continuar treballant en el vostre text.
Espero que us hagi estat útil.
Ens veiem a clase!
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada