dimarts, 17 de gener del 2017

Presentació amb les nostres fotografies de vacances


Aquesta entrada estava pensada per publicar-la abans de reis però motius personals han fet que no hagi pogut estar així. De totes maneres, la publico tal i com estava redactada de bon començament. Espero que hàgiu tingut un bon començament d’any i us demano disculpes pel retard.

Bon dia, bona tarda o bona nit!

Ja estem a la recta final d'aquestes festes i com que sé que sou molt aficionats a fer i compatir fotografies i per Nadal, Sant Esteve, Cap d'any, etc. n'heu acumulat un bon grapat, us vull explicar com podeu fer una presentació automàtica amb les millors imatges d'aquestes festes.

Primer de tot, cal que tingueu un programa per a fer presentacions. M'imagino que tots els que teniu un ordinador amb Windows a casa disposeu, dintre del paquet d'ofimàtica MS Office, d'alguna versió del famós programa PowerPoint.

Si no el teniu, podeu fer servir l'editor de presentacions que faré servir jo, l'Impress, inclòs en el paquet d'informàtica LibreOffice i que és el mateix que fem servir a classe.

Si teniu Windows i voleu fer servir LibreOffice us el podeu descarregar fent clic aquí.

Tot i que aquesta no és l'única alternativa que existeix per a fer presentacions. Un altre dia us ensenyaré com fer presentacions directament al núvol.

Com que estic segur que molts de vosaltres heu omplert el vostre telèfon de fotografies, farem un recordatori de com podeu passar-les a l'ordinador. Així els que encara no teniu gaire pràctica podreu seguir la resta de l'exercici.

Per fer la prova utilitzaré un mòbil Samsung amb el Sistema Operatiu Android i un ordinador amb Linux Mint com els de la classe. Us senyalo això perquè en funció del tipus de dispositiu i del gestor de fitxers, la interacció del vostre telèfon amb l'ordinador pot variar.

En connectar l'smartphone amb Android acostumen a aparèixer dues carpetes, una que ens dona accés a la tarja SD d'aquest i l'altra a la memòria del propi dispositiu.

Pot donar-se el cas que l'ordinador no detecti el telèfon com a dispositiu d'emmagatzematge. Per exemple, aquest mateix dispositiu connectat a un ordinador amb Windows XP i no l'ha detectat com a tal. Normalment quan això succeeix el dispositiu pot ser detectat només com a càmera.

Aquest problema normalment es presenta quan tenim determinats Sistemes Operatius i/o equips, en especial si són antics.

En connectar un dispositiu Samsung, aquest ordinador amb Windows XP el detecta com a càmera.
Si us passa això, l'únic remei per passar les fotografies del dispositiu a l'equip sense haver de recórrer a programes ni a Internet serà extreure la tarja SD del mateix i connectar-la a l'equip mitjançant algun tipus d'adaptador.

Jo utilitzo aquest antic mòdem USB per inserir les targes SD, connectar-les a l'ordinador i d'aquesta manera accedir al seu contingut.

En obrir Impress ens trobarem amb una finestra com la següent:



Seguint la mateixa lògica que amb d'altres programes del mateix paquet, tenim un menú, un seguit d'eines i en el centre un full, la diapositiva, preparat per rebre els nostres continguts.

Aquesta primera diapositiva conté indicacions per inserir un títol i un subtítol o qualsevol altre text. No tenim perquè fer-ne ús però per fer aquest exemple jo les emplenaré. De títol posaré vacances nadalenques i de subtítol la data 2016-17. D'aquesta manera recordarem amb més exactitud de quines vacances es tracta.

Podríem afegir una imatge en aquesta portada però com que vull que sigui una presentació molt senzilla no n'afegiré cap. 

Ara és el moment d'afegir una nova diapositiva. Per fer-ho anem al menú "Insereix" i triem la opció "nova diapositiva". Immediatament apareixerà una nova pàgina a la pantalla. Si ens fixem en el panell de l'esquerra ara hi ha dos quadres que representen les dues diapositives en miniatura. Aquest panell ens facilita el moviment d'una diapositiva a una altra fent-hi clic a sobre.

El panell esquerre mostra una llista de les diapositives que conté el nostre treball i ens facilita el desplaçament entre elles.

Aquesta segona diapositiva, per defecte té un requadre per emplenar un títol i un altre per afegir-hi text. Si són dos quadres molt útils quan es tracta d'una presentació didàctica però aquest no és el nostre ens.

Podem suprimir els dos quadres seleccionant-los i prement la tecla "Suprimir" (Supr). Una altra forma de suprimir els quadres és triar del panell de la dreta el format de diapositiva "en blanc".

Al panell dret tenim tots els formats predeterminats que li podem donar a la nostra diapositiva. El primer és la diapositiva en blanc.


També podem deixar els quadres tal i com estan i introduir directament la imatge que volem per aquesta diapositiva. Sempre que no els emplenem cap d'ells es mostrarà a la presentació, només es veuran mentre estem editant-la.

Procedim a inserir la primera imatge. Per fer-ho tornem al menú "insereix" i triem la opció "imatge" i "Des d'un fitxer...".

Per inserir una imatge al nostre document hem d'anar al menú "Insereix" i triar la opció "Imatge".


S'obrirà la finestra del gestor de fitxers per tal que cerquem i seleccionem la imatge que volem fer servir. Un cop la tenim, fem clic al botó "Insereix" i la imatge apareixerà a la nostra diapositiva.



Ara hem d'ajustar la imatge a la diapositiva. Ho fem clicant i arrossegant a sobre dels quadres que apareixen al voltant de la imatge. Ànims que és qüestió de pràctica!

Amb el ratolí, arrosseguem els quadres que envolten la imatge i d'aquesta manera en canviem la mida.

En acabar la col·locació d'aquesta fotografia inserim una altra diapositiva (menú "Insereix", opció "nova diapositiva") i tornem a repetir els mateixos passos per inserir una fotografia (menú "Insereix", opció "imatge" i "des de fitxer").

Una vegada ja hem inserit una imatge a cada diapositiva, i no volem afegir-ne més, és hora d'afegir una música de fons i establir la forma en la que es presentaran els continguts.

Tornem a la primera diapositiva i anem al menú "Presentació de diapositives" on triarem la opció "Transició entre diapositives".



Un nou panell apareixerà a la dreta. Aquest panell inclou un llarg llistat amb efectes de transició. Aquests s'encarreguen de fer el pas d'una diapositiva a una altra. Aneu provant i deixeu seleccionat aquell que més us agradi.

Panell de "Transició entre diapositives".

Just a sota podem triar entre una sèrie de paràmetres, com la velocitat, el so i com s'ha d'activar el canvi de diapositiva.

El panell de trancisió ens permet modificar tot un seguit de paràmetres, com la velocitat, el so, etc.

Modificarem el paràmetre de so fent clic a sobre i triant la opció "un altre so...". S'obrirà el gestor de fitxers i podrem triar el fitxer de so de la nostra elecció entre els que tenim al nostre equip. (Això si, no val qualsevol format, ha de ser un fitxer amb una extensió acceptada per Impress).

En triar la opció "Un altre so..", ens permetrà navegar i selecciona fitxers de so del nostre equip.



Important!

Els formats d'àudio acceptats per Impress són:
  •  .aif
  • .au
  • .cd
  • .mpeg
  • .wave

Els formats d'àudio acceptats per PowerPoint són:
  • .aiff
  •  .au
  • .mid o .midi
  • .mp3
  • .wav
  • .wma


Ja tenim la nostra presentació preparada, ara només ens falta desar-la en un format de presentació automàtica. Per fer-ho, anem al menú "Fitxer" i triarem la opció "Anomena i desa...". Un cop estem davant de la finestra de l' "Anomena i desa...", ja sabeu que el primer que heu de fer és posar nom al document.


Acte seguit, triem a quina carpeta volem desar el document. Abans de desar, despleguem el menú de "Tipus de fitxers" i triem un de presentació automàtica. El meu consell és que trieu la presentació automàtica de PowerPoint en comptes de triar un format lliure.


En acceptar apareixerà una finestra al mig de la pantalla demanant-vos si esteu segurs que ho voleu desar en aquest format. Indiqueu que si fent clic al botó, normalment més llarg, amb els formats de MS Office.


Us recomano aquest tipus d'extensió, en primer lloc, perquè és més habitual que la gent tingui instal·lat PowerPoint o com a mínim un visor de presentacions per aquest programa. En canvi el format per OpenOffice o LibreOffice acostuma a donar més problemes. I és que fins i tot per reproduir-se de manera automàtica, amb el mateix programa que l'ha creat, es necessita instal·lar un complement.

Un cop ja la tenim desada com a presentació automàtica, us  recomano que la deseu també en el seu format "natural" És a dir, que feu un "Anomena i desa" sense triar vosaltres el tipus d'extensió. En el cas de Impress l'extensió serà .opd i en el cas de PowerPoint .ppt o .pptx.

D'aquesta manera, si la presentació automàtica presenta algun problema o simplement us heu oblidat d'introduir alguna imatge (o en voleu treure alguna), podreu modificar aquest fitxer original i tornar a desar com a presentació automàtica. En principi les presentacions automàtiques no es poden modificar. Per tant és important tenir dues versions del mateix document. Aquest consell és extensible a tot tipus de documents que elaboreu.

Per desar en el format natural del programa només hem de fer l'Anomena i desa i cercar la carpeta on desarem el fitxer. El programa li atorgarà el seu format per defecte.
Per defecte, si fem clic a sobre de l'Anomena i desa, PowerPoint desa el fitxer com si haguéssim marcat la primera opció de totes.


Penseu que, malgrat que hàgiu seguit totes les passes correctament, hi ha un nombre molt elevat de possibilitats que el so que hem inserit a la presentació finalment no es reprodueixi. És per aquest motiu, que considero que el PowerPoint és encara, a dia d'avui, una ena més còmoda de fer servir per crear aquest tipus de presentacions.

Si el teniu i heu fet la presentació amb PowerPoint 2010 o superior, a l'hora de desar compteu fins i tot amb la possibilitat de desar la presentació com a vídeo.

PowerPoint permet desar la presentació en format de vídeo.


Si teniu una versió anterior, com pot ser la 2007, no teniu la opció de vídeo però podeu desar-la com a presentació automàtica d'una manera molt més senzilla que amb el programa de classe. Només cal que aneu al menú "inici" (en aquesta versió, és aquella rodona de dalt a l'esquerra amb el logotipus de l'Office) i us poseu a sobre de la opció "Anomena i desa". Un desplegable ens presentarà diverses opcions per desar el document. Una d'aquestes serà desar com a "presentació automàtica".

Si triem aquesta opció, quan tornem a obrir la presentació, aquesta es posarà immediatament a pantalla completa.




Important!


N'hi ha que, malgrat que no us agradi o no us cridi l'atenció això de fer presentacions, sí que us pot agradar veure presentacions que us enviïn els companys, familiars, etc.

Si és així, i no teniu el PowerPoint instal·lat, no us amoïneu, Windows acostuma a incloure un visor de presentacions. De totes maneres, si no el teniu es pot descarregar de manera gratuïta.

Aquí us deixo un enllaç per descarregar el visor de presentacions del Windows.


Però abans d'instal·lar res, assegureu-vos bé que no el teniu instal·lat, que tampoc vull que aneu pel món descarregant tot el que trobeu, encara que us hagi donat jo l'enllaç.



Ara només us resta tancar el programa i anar a la carpeta on heu desat la presentació. Obriu la còpia de la presentació automàtica, serà la que finalitza amb extensió .ppsx, a més la icona serà diferent.
Amb el Windows les icones es veuen diferents en funció de quin tipus de presentació es tracti.




El resultat a de ser que comencin a aparèixer les vostres imatges a pantalla completa i, si tot surt bé, amb la música de fons.

Us deixo l’enllaç a la meva presentació d’exemple perquè veieu com hauria de ser.


Espero que us hagi estat d’utilitat i no oblideu que em podeu escriure si us sorgeix qualsevol dubte.

Ens veiem a classe!